Alan adı ne işe yarar, ne amaçla neden kullanılır kısa bir örnek vererek başlayalım. Ardından daha iyi anlaşılabilmesi için bilgisayar haberleşmesine bakarak devam edelim.
İnsanları tanımlamak için ad ve soyadı kullanırız. Ayrıca ülkemizde her vatandaşa ait bir kimlik numarası da vardır. İsimler alan adına karşılık gelirken kimlik numaraları da IP adreslerine karşılık gelir. Buradaki tek fark insanlarda bir ad soyadı farklı kişilere denk gelebilirken, alan adları benzersizdir.
Alan adlarının ne işe yaradığı ve neden kullanıldığını anlayabilmek için bilgisayarların kendi aralarında nasıl haberleştiğine kısaca değinelim.
Bilgisayarlar, internette (TCP/IP) kullanarak haberleşirler. TCP/IP bilgisayarlar arasında kayıpsız veri transferi için oluşturulmuş bir yapıdır. İngilizce TCP: Transmission Control Protocol ve IP: Internet Protocol anlamına gelir.
Ip numaraları bu protokolde bilgisayarların birbirlerini tanımalarını sağlayan adreslerdir. IP (v4) numaralardan oluşan sayı dizilerdir. Genelde modemleri tanımlayan 192.168.1.1 IP adresi iyi bir örnektir.
Bilgisayar ile siteyi barındıran sunucunun haberleşmesi bu protokol ve adresler aracılığı ile gerçekleşir. Web sayfalarını görüntülemek için web tarayıcı (internet tarayıcı) denilen programları kullanırız.
Tarayıcıya adresi yazdığımızda bilgisayar adrese karşılık gelen IP adresine ihtiyaç duyar. Bu ihtiyaca DNS cevap verir. Gidilmek istenen sayfanın bulunduğu sunucunun IP adresini bilgisayara bildirir.
Tarayıcı sunucudan paketler içinde gelen kodu yorumlar ve insanlar için görünür haline getirir. Haberleşme içinde web sitesine ait iki ayrı adres bulunduğu dikkati çeker.
Birincisi olan IP adresleri TCP gereği mecburen olmak zorundadır. Tarayıcıya girilen statik IP adresi ile de o siteye doğrudan erişilebilir. Ancak insanların bu sayıları akıllarında tutmaları zordur. Ayrıca sayı dizileri çoğumuz için anlamsızdır.
İnsanlar iletişim için sesleri tanımlayan harflerden oluşan kelimeleri kullanırlar. İnsanlar için kelimeleri kullanmak numaraları kullanmaktan daha basit, akılda kalıcı ve anlamlıdır.
Bu sebeple DNS oluşturulmuştur. DNS, internet veya özel bir ağa bağlı herhangi bir kaynak için hiyerarşik dağıtılmış bir adlandırma sistemidir. İnternet uzayını bölümlemeye, bölümleri adlandırmaya ve bölümler arası iletişimi organize etmeye yarar.
IP’ ler ile eşleşen alan adı denilen isimler tanımlamak insanlara akılda kalıcı bir adres sunarak insanlara kolaylık sağlar. Kısaca alan adları insanlara kolaylık sağlamaya yarar ve bu amaçla kullanılırlar.
Sonuç olarak 94.199.200.207 yerine webtium.com yada daha kısa haliyle webtium ismi daha akılda kalıcıdır. Alan adları içinde ise Google yada Twitter gibi bazı isimler diğerlerinden daha ilgi çekici ve akılda kalıcıdır.
Bu sebeple web sitesi yada bir blog oluşturmak isterseniz göze çarpan, akılda kalıcı, ilginç bir alan adı seçimi yapmalısınız. İyi bir alan adı seçimi ziyaretçi sayınızı artırmanıza ve markalaşmanıza yardımcı olur.