Bir sitenin hangi temayı kullandığını öğrenme için ilk olarak temasını merak ettiğiniz sitenin bir web içerik yönetim sistemi kullanıp kullanmadığını öğrenmelisiniz. Böylece sonuca daha hızlı ulaşırsınız.
Web sitesi içerik yönetim sistemleri web sitesi kurmak, blog açmak ve yönetmek için kullanılan WordPress, Joomla gibi yazılımlardır. Bu yazılımlar tema, eklenti gibi bileşenlerini belirli standartlar dahilinde kullanırlar.
Örneğin temaları belirli bir klasör altında tutarlar. Bu sebeple web sitesi içerik yönetim sistemleri ile hazırlanan sitelerin kullandıkları tema ve eklentilerini kolayca tespit edebilirsiniz.
Bir sitenin hangi temayı kullandığını öğrenme konusunda hazırladığımız bu makale ile tasarımı hoşunuza giden site hangi temayı kullanıyor, hangi içerik yönetim sistemi ile hazırlanmış kolayca öğrenebilirsiniz.
Bir web sitesinin kullandığı alt yapıyı, temayı ve eklentileri tespit etmenin farklı yolları vardır. Bunların en başında kaynak koduna bakmak ve online araçları kullanmak gelir.
Merak ettiğiniz sitenin temasını öğrenme konusunda en hızlı sonuca online araçlar yani site tema bulucu uygulamalar sayesinde ulaşabilirsiniz.
En basit ve en çok kullanılan yöntem online araçları kullanarak tema sorgulama yapmaktır. Bu araçlar merak ettiğiniz siteyi sizin için analiz eder ve istediğiniz bilgileri listeler.
Bu yöntemle özellikle WordPress kullanan sitelerin temaları kolayca tespit edilir. WordPress sitenin kullandığı temayı bulmak, kurulu ve aktif eklentileri öğrenmek için en hızlı sonuç alabileceğiniz WordPress site tema bulucu araçları sırasıyla tanıtmaya başlayalım.
CodeinWP
WordPress tema bulma konusunda en hızlı sonucu alabileceğiniz araç CodeinWp tarafından yayınlanan araçtır. Bu araç bir sitenin kullandığı içerik yönetim sistemi yanında kullandığı temayı da tespit edebiliyor. Yapmanız gereken tek şey CodeinWP adresini ziyaret edip kutucuğa merak ettiğiniz sitenin adresini yazmak.
CMS ve tema ismini öğrenebildiğiniz gibi tema üreticisinin web sitesi adresine erişmeniz de mümkün. Merak ettiğiniz siteye ait tema ücretli (premium olarak da geçer) bir tema ise bu adres üzerinden temayı temin edebilirsiniz.
CodeinWP tema algılama aracı ile muhtemelen istediğiniz sitenin temasını öğrenebilirsiniz. Ancak buradan bir sonuç elde edemezseniz diğer araçları deneyebilirsiniz.
Bu araç ile temel iki tip sonuca erişirsiniz. Birincisi siteyi analiz etmeyi başardığı diğeri ise cms yada tema tespitinin başarısız olduğu sonuçlardır.
Başarılı
Yaptığınız sorguda başarılı sonuç alırsanız yapmanız gereken bu temayı temin edip sitenize kurmak ve yapılandırmaktır.
Başarısız
Çoğunlukla ve özellikle WordPress üzerinde başarılı olan bu araç Joomla ve Drupal tema tespiti için de işe yarar. Drupal sitelerde tema hakkında fazla detay bulamasanız bile en azından tema adına ulaşabilirsiniz. CodeinWP bazı durumlarda başarısız olur. Bu durumlardan bazıları;
- Site bir CMS kullanmıyor,
- Site tema ve CMS bilgisini online araçlardan gizliyor,
- Özel CSS kullanılan durumlar,
- Cache eklentilerinin bazılarının kullanılması.
Bu durumlardan veya farklı başka sebeplerden sonuç alamazsanız öncelikle CMS tespiti yapmaya çalışın. Aşağıda CMS tespiti yapabilen araçları bulabilirsiniz. Bu araçlardan alacağınız sonuca uygun çözümleri yazının devamında bulabilirsiniz.
What CMS
Bu araç web sitelerinin kullandığı içerik yönetim sistemlerini tespit etmek üzerine faaliyet gösteriyor ve oldukça fazla sayıda (330 civarı) cms yi tespit edebiliyor. Sitenin hangi scripti kullandığını öğrenme konusunda bu aracı kullanabilirsiniz.
Temasını öğrenmek istediğiniz sitenin öncelikle bir cms kullanıp kullanmadığını tespit etmek için What CMS sitesine gidin. Website URL kısmına merak ettiğiniz sitenin ana sayfa adresini yazın ve Dedect CMS butonuna basın. Çok kısa bir sürede sonuç ekrana gelecektir.
What CMS analiz aracı ile %50 ye yakın ihtimalle WordPress sonucuna ulaşırsınız. Çünkü günümüzde web sitelerinin yarısına yakını WordPress ile kuruluyor. WordPress ve diğer çok kullanılan içerik yönetim sistemlerine ait tema bulma yöntemlerine yazının devamında yer vermeye çalıştık. Ardından bulduğunuz sonuca uygun olan başlık ile devam edebilirsiniz.
ScanWP
ScanWP online olarak kullanabileceğiniz araçlar yayınlayan bir sitedir ve Chrome eklentileri de mevcuttur. Sitede tarama sonuçlarından elde edilen bilgilere dayanarak en popüler tema ve eklentilerin listesi de yayınlanır. ScanWP ile kullanılan temaya ait isim bilgisi yanında ücret, satın alabileceğiniz site, etiketler, tema site adresi, versiyon ve yazar bilgisi gibi faydalı olabilecek bilgilerde verir.
ScanWP ile etapta tema ismini ve tema bilgilerini sunar. Sonrasında eklentileri taramaya başlar ve bulduğu WordPress eklenti isimlerini ve eklentiye ait bilgileri listeye ekler. Eklentileri bulma konusunda oldukça başarılı olduğunu söyleyebiliriz.
ScanWP WordPress tema ve eklenti bulma aracı ana sayfasına giderek kutucuğa tema ve eklentilerini öğrenmek istediğiniz sitenin adresini yazıp Dedect butonuna basmanız yeterli.
WpThemeDedector
WpThemeDedector aracı WordPress ile kurulmuş bir sitenin kullandığı tema ve eklenti adlarını öğrenmek için kullanışlı bir diğer araçtır.
WordPress
CMS sorgulama işlemi ardından WordPress sonucuna erişirseniz işiniz oldukça basit. WordPress sitenin kullandığı tema ve eklentileri öğrenme başlıklı makale ile detaylı bir şekilde temanın nasıl bulunacağınızı öğrenebilirsiniz.
Joomla
- Joomla ile oluşturulan siteyi tarayıcıda açın.
- Sayfaya sağ tıklayın ve sayfa kaynağı görüntüle seçeneğini tıklayın.
- ctrl+f tuşlarıyla arama kutusunu açın.
- templates kelimesini aratın.
- /templates/(tema-adı)/style.css kalıbına uygun bir satır bulmaya çalışın.
- Sıkıştırılmış CSS dosyalarına rastlarsanız bunların içine bakabilirsiniz. Genelde tema isimleri dosyanın ilk satırında yazar.
Drupal
- Drupal ile oluşturulan siteyi tarayıcıda açın.
- Sayfaya sağ tıklayın ve sayfa kaynağı görüntüle seçeneğini tıklayın.
- ctrl+f tuşlarıyla arama kutusunu açın.
- sites/all/themes kelimesini aratın.
- sites/all/themes/(tema-adı)/css kalıbına uygun bir satır bulmaya çalışın.
Diğerleri
Bir sitenin hangi temayı kullandığını öğrenme konusunda yukarıdaki seçenekler dışında bir durumla karşılaşırsanız yine ilk olarak sayfa kaynak kodunda .css uzantılı dosyaları arayın.
Bir sitenin temasını öğrenme konusunda bu araçlar ile bir sonuç elde edemediyseniz temasını öğrenmek istediğiniz site; muhtemelen cms kullanmıyordur, statik sayfalardan oluşuyordur yada PHP, JS gibi bir dil ile özel olarak yazılmıştır. Bu tip sitelere ait çözümleri yazıya zaman içerisinde ekleyeceğiz. Şimdilik yorum kısmına ekleyin. Birlikte bakalım.
Sonuç
Bir web sitesinin kullandığını tema adını öğrenme isteği genelde “bu sitenin aynısını istiyorum” talebinden kaynaklanır. Profesyonel olarak web tasarımı, site kurulumu gibi işlerle uğraşanlar sayfa kaynak koduna baktığında site hakkında oldukça fazla bilgi edinebilirler. Online araçlar ise herkesin bu bilgilere kolayca ulaşmasını sağlar.
Her iki yöntemde kolay uygulanır. İşe yarar ve tema ismini öğrenmenizi sağlar. Ancak unutmayın beğendiğiniz bir siteyle aynı temayı kullanmak aynı görünümü elde edeceğiniz anlamına gelmez.
Tema özelleştirmeleri, eklentiler, özel CSS kodları gibi diğer faktörler görünümü oldukça değiştirir. Bu durumda yardım almayı düşünebilirsiniz. Bir web sitesinin kullandığını tema adını öğrenmek konusundaki bu yeni başlayanlara yardımcı olur.