HTML nedir? Üst metin işaretleme dili hakkında temel bilgiler

yazar:

kategori:
Buradasınız: Anasayfa » Genel » HTML nedir? Üst metin işaretleme dili hakkında temel bilgiler

HTML nedir? tanımı, kısa tarihçe bilgisi, kullanılmış versiyonlar gibi temel bilgileri bu makalede bulabilirsiniz.

HTML yani üst metin işaretleme dili olarak çevirebileceğimiz Hyper Text Markup Language web sitesi kurmak yada blog açmak isteyenlerin mutlaka bilgi sahibi olması gereken bir biçimlendirme dilidir.

HTML web sitelerinin dilidir ve öğrenilmesi oldukça basittir.

HTML nedir?

HTML nin açılımı Hyper Text Markup Language dir. Üst metin işaretleme dili (HTML), web sayfaları ve web uygulamaları oluşturmak için kullanılan standart işaretleme dilidir.

Html ile web sayfaları oluşturulur. Web sayfaları bir alan adı altında bir barındırma (hosting) sunucusunda bir araya getirilerek web sitelerini oluştururlar. 

Web sitesini bir kitaba benzetirsek her kitap sayfası html dosyasından oluşan web sayfasıdır diyebiliriz. Temelde basit birer metin (text) dosyası olan html dosyalarının uzantıları .html dir. Html dosyaları basit metin editörleri (düzenleyicileri) ile oluşturulabilirler. Örneğin Windows da bulunan Not Defteri yada MS Word ile bir web sayfası oluşturabilirsiniz.

HTML, Basamaklı Stil Sayfaları (CSS) ve JavaScript ile World Wide Web için üç köşeli taşıt teknolojileri üçlüsü oluşturur.

HTML, web sayfalarının davranışını ve içeriğini etkileyen JavaScript gibi bir betik dili ile yazılmış programları gömebilir. CSS’nin dahil edilmesi içeriğin görünümünü ve düzenini tanımlar.

Hem HTML hem de CSS standartlarını koruyan World Wide Web Konsorsiyumu (W3C) 1997’den bu yana açık HTML üzerinden CSS kullanımını teşvik etmektedir.

Üst metin işaretleme dili hakkında ilk bilinmesi gerekenler

HTML dosyasında tarayıcılar tarafından görüntülenecek içerik etiketler arasında gönderilir. Tarayıcılar HTML etiketlerini görüntülemez sadece sayfanın içeriğini yorumlamak için kullanır.

HTML öğeleri ve HTML etiketleri karıştırılabilen kavramlardır. Temelde öğeler başlangıç etiketi, bitiş etiketi ve içerikten oluşurlar. Başlangıç etiketlerine nitelikler (attribute) atanabilir. Etiketler arasında gösterilmek istenen içerik bulunur.

Öğeleri HTML sayfalarının yapı taşlarıdır. HTML yapılarıyla, etkileşimli formlar gibi görüntüler ve diğer nesneler sayfaya gömülebilir. Başlıklar, paragraflar, listeler, bağlantılar, alıntılar ve gibi bazı öğeler metin için yapısal semantiği belirterek yapılandırılmış belgeler yaratmak için bir araç sağlar.

HTML öğeleri, köşeli ayraç kullanılarak yazılmış etiketlerle gösterilir. “</img>” ve “</input>” gibi etiketler içeriği doğrudan sayfaya tanıtmaktadır.”</p>” gibi diğerleri, doküman metni hakkında bilgi içerir ve alt öğeler olarak diğer etiketleri içerebilir.

Üst metin işaretleme dili kısa tarihçesi ve HTML versiyonları

İlk halka açık HTML tanımlaması, 1991’de Tim Berners-Lee tarafından internet üzerinde bahsedilen “HTML Etiketleri” isimli bir belgedir.  İlk, nispeten basit HTML tasarımını içeren 18 öğeyi tanımlar. Köprü etiketinin haricinde, CERN’de yerleşik bir Standard Generalized Markup Language (SGML) tabanlı belgelenmiş biçim olan SGMLguid tarafından güçlü bir şekilde etkilenmiştir. Bu öğelerin on biri halâ HTML 4’te mevcuttur. Günümüzde HTML 5 versiyonu kullanılmaktadır.

  • HTML 2.0 – 1995
  • HTML 3.2 – 1997
  • HTML 4.0 – 1997
  • HTML 5.0 – 2014

Üst metin işaretleme dili HTML bir programlama dili midir?

HTML ile kendi başına çalışabilir programlar oluşturulamaz. Bu sebepten dolayı bir programlama dili olarak kabul edilmez. HTML ile oluşturulmuş sayfalar web tarayıcısı gibi bu dili yorumlayabilen programlar aracılığı ile görüntülenebilirler. Web tarayıcıları HTML kaynak kodunu alıp yorumladıktan sonra görsel hale getirirler.

HTML belgeleri yani web sayfaları, WYSIWYG editörleri kullanılarak veya basit metin editörleri kullanılarak hazırlanabilirler. Web sayfalarının bir araya getirilmesiyle web siteleri oluşturulur.  Günümüzde genel olarak kodlama bilgisi olmadan web sayfaları veya web siteleri hazılamak mümkün olsada bir noktada sayfa kaynağına müdahale etmek zorunda kalınabiliyor. Bu durumlarda html söz dizilimi ve html etiketlerinin bilinmesi gerekiyor.