SEO uyumlu Meta Description kullanımı, arama motoru sonuç sayfalarından organik ziyaretçi elde etmede son derece önemlidir. Meta description etiketi insanlara ve botlara sayfa içeriğinin sorguda geçen anahtar kelimeler ile alakalı olup olmadığını anlama fırsatı verir.
Doğru meta description kullanımı organik ziyaretçi sayınızı artırır ve sayfanızı arama sonuçlarında (SERP) üst sıralara taşır.
SEO uyumlu meta description içeriği, SEO uyumlu sayfa başlıkları ile beraber SERP lerde üst sıralara çıkmanızı ve daha fazla organik ziyaretçi çekmenizi sağlar. Yanlış kullanmak ise sayfanıza sıralama düşüşü ve ziyaretçi kaybı gibi zararlar verir.
Bu makalede SEO uyumlu Meta Description hakkında tanımlar, örnekler ve hazırlamak için öneriler verdik. İlk olarak meta açıklaması nedir? sorusunu cevaplayarak başlayalım.
Meta description etiketi nedir?
Meta description etiketi, bir web sayfasının kısa özetini sağlayan bir HTML elemanıdır.
Genellikle bir arama motoru sonuç sayfasındaki (SERP) tıklanabilir bağlantıların (başlıkların) altında görüntülenen snippet ları oluşturmak için kullanılır.
Bir sayfanın Meta description etiketi, Google ve diğer arama motorlarına sayfanın ne hakkında olduğuna dair özet bilgi sağlar.
Meta description etiketi html kod örneği
Meta description etiketi içeriği sayfalarınızın kaynak kodu içerisinde bulunan ve ziyaretçilerin görmediği açıklamalardır. Ziyaretçiler meta description etiketi içeriğinizi yani sayfa açıklamanızı genelde SERP de snippet olarak kullanılması durumunda görürler. Bir sayfanın meta description etiket içeriğini sayfa kaynak koduna bakarak görmek de mümkündür.
<head> <meta charset="UTF-8"> <meta name="description" content="Webtium ~ Türkçe Özgün Makale Kaynağı"> <meta name="author" content="Webtium"> <meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1.0"> </head>
SEO uyumlu meta description etiketi kullanımı
Meta description etiketleri, arama motoru sonuç sayfalarından (SERP) organik ziyaretçi elde etmede son derece önemlidir. Bu kısa paragraflar, ziyaretçilere içeriğinizin yaptıkları sorgu ile alakalı olup olmadığını anlama fırsatı verir.
İstedikleri bilginin, aradıkları ürünün sayfanızda olduğunu düşünen insanlar sayfanızı (muhtemelen) ziyaret ederler. SEO uyumlu sayfa başlıkları ile birlikte arama motoru sonuç sayfalarında insanların sayfanız hakkında ilk izlenimlerini edinmelerini sağlar.
İnsanlar genellikle ilk gördüğü sonuca tıklar ancak, araştırma ihtiyacı duyanlar aradığı anahtar kelimenin snippet içerisinde bulunup bulunmadığına bakarlar.
Bir sayfaya ait meta description akıllıca bir şekilde o sayfanın hedeflediği anahtar kelimeleri içermeli ve arama motorları tarafından spam olarak algılanmayacak kadar kullanılmalıdır.
Anahtar kelimeler içeren açıklama bir araştırmacının tıklamak isteyeceği ilgi çekici bir metin oluşturmalıdır. Açıklandığı sayfayla doğrudan alakalı ve diğer sayfalardaki açıklamalardan farklı olmalıdır.
Meta Description etiketlerini hem kullanıcılara hem de arama motorlarına sayfanız hakkında özet bilgi vermek için kullanın!
Meta description hazırlarken yapılan hatalar
- Sayfa içeriği ile ilgisi olmayan bir tanımı meta description etiketinde vermeyin,
- “Ana sayfa” veya “Haber sayfası” gibi genel tanımlar kullanmayın,
- Anahtar kelime doldurmayın,
- Sayfanın bütün içeriğini meta description tanımı olarak vermeyin,
- Sitenizdeki sayfaların hepsinde ya da çoğunluğunda aynı tanımı kullanmayın,
- İnsanları unutup tamamen arama motoru botları için hazırlamayın.
Her sayfanızda içeriği doğru özetleyen özgün meta description tanımları kullanın. Bu en iyi uygulamadır.
Meta description Google SERP sıralama faktörü olmayabilir
2009 yılı Eylül ayında sıralama algoritma güncellemesi sonrasında web aramalarında doğrudan sıralama faktörü olmadığı açıklandı. Meta açıklamalarının Google’ın normal web araması için sıralama algoritmalarını doğrudan etkilemediğini unutmamak önemlidir. (MOZ)
Buna karşın WordPress için kullanılan SEO eklentilerinde hedeflenen anahtar kelimenin başlık, description ve sayfanın ilk paragrafının başında geçmesinin bir artı olarak değerlendirilmektedir.
Yine de etkili bir şekilde yazılmış bir meta açıklaması, kullanıcıları sitenize tıklamaya ikna edebilir ve bu tıklamaların kesinlikle sıralamalarını etkiler. Bu nedenle, diğer metaların yanı sıra, meta description kullanımına biraz çaba sarfetmek önemlidir.
SEO uyumlu Meta Description uzunluğu ne kadar olmalı ?
Meta description içeriği yani sayfa açıklamanız herhangi bir uzunlukta olabilir. Ancak arama motorları genellikle sonuç sayfası görüntülerinde 160 karakterden fazlasını görüntülemezler. Meta açıklamalarını, sayfa içeriğini yeterince açıklayıcı olacak kadar uzun ve 160 karakterlik sınırdan daha kısa tutmak iyi bir uygulamadır.
Arama sonucu sayfalarında meta description ile verdiğiniz açıklama arama motorları tarafından genelde kullanılır. Ancak bazı durumlarda sayfanızın geri kalan kısmından parçalar kullanılabilir. 160 karakter altında açıklama girilmiş bir sayfanın arama sonuçlarında 270-320 arasında karakter ile gösterimi bulunabilir.
Çoğu kaynakta 160 karakter sınırı önerilse de SERP lerde yaklaşık 320 karakter gösterimler mevcuttur. Ancak mobil cihazlarda karakter sayısı daha azdır.
Bu sebeple uzunluğa takılmayıp, sitenizin faaliyet alanı, hedef kitleniz ve rakipleriniz gibi unsurları değerlendirin. Size has, ilgi çekici, sayfa içeriğinizi doğru tanımlayan, benzersiz ve özgün meta description içerikleri yazmaya odaklanın. Bu daha faydalı olacaktır.
SEO yazılımları meta description tanımlarını ana değerlendirme kriterleri içinde bulundururlar. Yazılım ve eklenti geliştiricileri arama motorlarını yakından takip ederek uzunluk konusunda iyi bir uygulama bulduklarında güncelleme yayımlar. Eğer kullanmıyorsanız siteniz için bir SEO yazılımı kullanın ve güncel tutun.
WordPress siteniz için bir SEO eklentisi kullanıyorsanız yeni güncellemeleri almayı unutmayın.
SEO uyumlu Meta Description hazırlamak için öneriler
Sayfalarınız için meta description hazırlarken uygulayabileceğiniz basit ama etkili bazı önerileri aşağıda bulabilirsiniz.
Anahtar kelimeleri kullanın
Arama motoru sonuç sayfaları üzerinde tıklama oranlarını en üst düzeye çıkarmak için, Google’ın ve diğer arama motorlarının, arama sorgularıyla, açıklamada geçen anahtar kelimeleri sonuçlarda kalın şekilde yazdıklarına dikkat etmek önemlidir. Bu açıdan anahtar kelimeleri spam oluşturmayacak şekilde açıklama içerisinde kullanmak iyi bir SEO uygulamasıdır.
Sayfanız için hedeflediğiniz anahtar kelimeleri meta description içeriğinde kullanmaya çalışın. Mümkün olduğunca başa yakın olarak kullanmak faydalı olabilir. Arama motorlarından ziyade bunu insanlar için yapın. Genelde göze ilk çarpan kısım paragrafın baş kısmıdır. Aranan anahtar kelime ilk bakışta göze çarptığında tıklanma oranı artabilir.
Yinelenen sayfa açıklamaları kullanmaktan kaçının
Başlık etiketlerinde olduğu gibi, her sayfadaki meta açıklamalarının benzersiz olması en önemlisidir. Benzer meta açıklamaları sayfaların değeri hakkında şüphe uyandırır.
Yinelenen meta açıklamaları ile mücadele etmenin bir yolu, otomatik oluşturulan (ürün sayfası gibi) sayfalar için benzersiz meta açıklamaları yapmak için dinamik ve programlı bir yol oluşturmaktır.
Sayfa sayısının az olduğu (örneğin bloglar) sitelerde yazar yada editör tarafından sayfa açıklamalarının özenle düzenlenmesi en iyi yol olabilir. Bir insan denetiminden geçmiş olması artı değer olacaktır.
WordPress platformunu kullanan siteleriniz Yoast gibi SEO eklentileri ile başlık ve meta girişlerinizi kolayca düzenleyebilirsiniz.
Reklam metni gibi açıklamalar yazın
Önemli anahtar kelimeler kullanarak okunaklı ve ilgi çekici bir açıklama hazırlamak, belirli bir web sayfasının tıklama oranını artırabilir.
Hedef kitlenizi tanıyıp onların ilgisini çekecek uygun anahtar kelimeleri içeren reklam benzeri sayfa açıklamaları hazırladığınızda faydasını sıralamada yükselerek görürsünüz.
Sonuçlarda kalın gösterilen anahtar kelimeler, arama motoru kullanıcılarının ilgisini çekebilir. Bu nedenle açıklamanızda mümkün olduğunca arama terimlerini kullanarak harekete geçiriren, tıklamayı teşvik eden metinler yazmaya çalışın.
Meta description uzunluğuna dikkat edin
Aşırı uzun yada kısa meta açıklamaları kullanmayın. Bunu kontrol etmenizin en garanti yolu Search Console kullanmaktır. Google Search Console Arama Görünümü > HTML geliştirmeleri bölümünde meta desccription içeriklerinizle ilgili hataları görebilirsiniz. Bu kısım başlık etiketi hakkında bilgilendirmeler de içerir.
Google Search Console üzerinde bulunan değerlendirme üç kriter göze çarpar;
- Yinelenen meta açıklamalar
- Uzun meta açıklamalar
- Kısa meta açıklamalar
SEO uyumlu Meta description konusunda referans alabileceğiniz en sağlam kaynak Google Search Console dur. Bir sayfanıza ait meta description içeriğinizin uzunluğu, kısalığı konusunda endişeniz varsa Google Search Console girişi yapın ve kontrol edin. Tabi öncelikle kayıt olmanız ve web sitenizi Google Search Console ‘a eklemeniz gerekir.
Çift tırnak karakterleri kullanımı
Çift tırnak işaretleri bir meta açıklamalarında kullanılırsa, Google bu karakterler arasında geçen kısmı SERP lerde göstermeyebilir. Bunun olmasını önlemek için, meta açıklamalardaki alfa sayısal olmayan tüm karakterleri kaldırmak için elinizden gelenin en iyisini yapın.
Arama motorları her zaman meta açıklamanızı snippet olarak kullanmaz
Arama motorları her zaman meta description içeriğinizi kullanmaz. Bazı durumlarda, arama motorları bir sayfanın kaynak kodunda belirtilen meta açıklamayı kullanmamayı tercih edebilir.
Bunun ne zaman gerçekleşeceği kesin olarak tahmin edilemez. Ancak Google, mevcut meta açıklamanın sayfanın kopyasını yeterince açıklamadığını düşündüğünde ve genellikle sayfada sorgunun anahtar kelimesi ile daha iyi eşleştiğini düşündüğü bir parçayı kullanmayı tercih edebilir.
Arama motorlarının sizin tarafınızdan yazılmış iyi bir meta description içeriğini kullanmasının daha iyi olduğu düşünülse de, bu her zaman geçerli değildir. Bazen arama sayfası sonuçlarında arama motoru tarafından sayfanızı tanımlayan bir açıklama oluşturulması sizin için daha faydalı olabilir.
Siz makalenizi hazırlarken bir yada iki anahtar kelimeye odaklanıp meta description içeriğini bu yönde hazırlayabilirsiniz. Ancak arama motorları kullanıcıların aradığı farklı anahtar kelime sorguları ile yazınızı ilişkilendirebilir. Bu durumda makaleniz daha fazla kişiye farklı anahtar kelimeler için gösterilmiş olur.
Bir sayfa için kendi meta açıklamalarınızı yazmanız gerekip gerekmediğini belirlemek için genel öneriler:
Bir sayfa, en çok aranan üç anahtar kelimeyi hedefliyorsa, bu anahtar kelimeleri içeren ve arama sorgusu kullanıcılarını hedefleyen kendi meta açıklamanızı yazabilirsiniz.
Sayfa açıklaması uzun kuyruk trafiğini (long tail keywords- üç veya daha fazla anahtar kelime) hedefliyorsa, arama motorlarının kendilerinin bir meta açıklaması oluşturmasına izin vermek daha akıllıca olabilir. Arama motorları bir açıklama oluşturduğunda, kullanıcıların aradıkları uzun kuyruk anahtar kelime içerisinde geçen ifadelerin tamamını görüntülemeye çalışırlar.
Uyarı: Facebook gibi sosyal paylaşım sitelerinin, sayfalar kendi sitelerinde paylaşıldığında görüntülenecek açıklama olarak genelde o sayfanın meta description etiketini kullandığını unutmayın. Meta açıklama etiketi olmadan, sosyal paylaşım siteleri bulabilecekleri ilk metni kullanabilir. Sayfanızdaki ilk metne bağlı olarak, sosyal paylaşım yoluyla içeriğinize rastlayan kullanıcılar için iyi bir kullanıcı deneyimi oluşturmayabilir.
SEO uyumlu Meta Description kullanımı kaynaklar ve sonuç
Meta description etiketleri arama motorlarının temel SEO dökümanlarında bahsi geçen önemli etiketlerden biridir. Özellikle Google Search Console ve Google Arama Motoru Optimizasyonu Başlangıç Rehberini incelerseniz Meta Description etiketine Google arama motorunun verdiği önemi daha iyi anlayabilirsiniz.
Meta description uygun kullanılırsa sitenize fayda sağlayacağı gibi yanlış yada aşırı/mantıksız kullanım sitenize zarar verebilir. Doğrudan sıralamanızın arama motoru sonuç sayfalarında (SERP) yükselmesi yada düşmesi şeklinde veya sayfanız üst sıralardayken insanların sizi tercih etmemesine yada alt sıralardayken bile sizi tercih etmesine neden olabilir.
Her ne kadar makalenin başlığı SEO yani arama motoru optimizasyonu kelimelerini içerse de, sayfalarınıza Meta Description içeriği hazırlarken öncelikle ve çoğunlukla sitenizi ziyaret edenler yada edecek olanlar için en iyisi olacak şekilde hazırlamanız daha faydalıdır.