SEO uyumlu sayfa başlıkları nedir, nasıl kullanılır ve özellikleri nelerdir?

yazar:

kategori:
Buradasınız: Anasayfa » Genel » SEO uyumlu sayfa başlıkları nedir, nasıl kullanılır ve özellikleri nelerdir?

SEO uyumlu sayfa başlıkları hazırlamak arama motoru sonuç sayfalarından (SERP) organik ziyaretçi edinmede oldukça önemlidir. İnsanlara ve botlara sayfa içeriğinin sorguda geçen anahtar kelimeler ile alakalı olup olmadığını anlama fırsatı veren ilk belirteç sayfa başlığıdır. Doğru sayfa başlıkları sizi üst sıralara taşır ve sayfalarınızın tıklanma oranını artırır.

SEO uyumlu sayfa başlıkları, SEO uyumlu meta description içeriği ile beraber SERP lerde üst sıralara çıkmanızı ve daha fazla organik ziyaretçi çekmenizi sağlayabilir. Yanlış kullanmak ise sayfanıza sıralama düşüşü ve ziyaretçi kaybı gibi zararlar verebilir.

Bu makalede SEO uyumlu sayfa başlıkları nasıl olmalıdır? konusunu açıklamaya çalıştık. Web siteleri için kendi SEO çalışmalarını yapmak isteyenler için hazırladığımız bu makalede SEO uyumlu başlıklar hazırlamak için öneriler, tanımlar, kısa pratik bilgiler bulabilirsiniz.

Başlık etiketi nedir ?

Başlık etiketi bir web sayfasının başlığını belirten bir HTML öğesidir. Başlık etiketi bir web sayfasının içeriğini kısaca ve doğru şekilde açıklamak için kullanılır. Başlık etiketleri arama motoru sonuç sayfalarında (SERP) belirli bir sonuç için tıklanabilir başlık olarak görüntülenebilir ve bu sebeple arama motoru optimizasyonu (SEO) için önemlidir.

WordPress gibi sistemlerde özellikle farklı ayarlama yapılmazsa sayfa için belirlediğiniz H1 başlık title olarak kullanılır. Bu sebeple bu makaledeki önerileri H1 için uygulayabilirsiniz.

Başlık etiketi html kod örneği

Bir web sayfasının başlığı  <title></title> etiketleri arasına yazılır.

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
  <title>Blog sayfalarınız için ilgi çekici başlıklar oluşturma</title>
<meta charset="utf-8">
</head>
<body>
<p>Blog sayfalarınız için ilgi çekici başlıklar kullanmak
arama motoru sonuç sayfalarında üst sıralarda görüntülenme ihtimalinizi yükseltir.</p>
</body>

</html>

SEO uyumlu başlık nedir ?

Kısaca arama motoru optimizasyonu açısından için uygun hale getirilmiş sayfa başlıklarıdır diyebiliriz. SEO uyumlu başlık nasıl olmalıdır ? sorusunun cevabına hızlı bir bakış atmak isteyenler için

SEO uyumlu başlık özellikleri

  • Hedeflediğiniz anahtar kelimeyi sol başa yakın olarak içeren,
  • 60-70 karakter uzunluğunda yazılmış,
  • İnsanların ilgisini çekebilecek kadar özgün,
  • Her sayfa için benzersiz olan,

ve yukarıdakileri uygularken aşırıya kaçılmamış başlıklar genel manada SEO uyumlu başlığı tanımlar.

SEO konusunda en önemli üç kriterden (başlık, açıklama, içerik) biri olan başlık konusu üzerine daha fazlasını yazının devamında bulabilirsiniz.

SEO uyumlu sayfa başlığı uzunluğu ne kadar olmalı

SEO uyumlu sayfa başlığı uzunluğu ne kadar olmalıdır? SEO uyumlu makale başlığı uzunluğu ne kadar olmalıdır? Sorularının cevaplarını merak edenler için öncelikle şunu belirtelim;

Google sonuç sayfalarında (SERP) genelde bir başlık etiketinin ilk 50-60 karakterini görüntüler. Başlık  uzunluğunu 60 karakterin altında tutarsanız, sayfanıza ait başlıkların yaklaşık % 90′ ının düzgün (tam yazdığınız gibi) bir şekilde görüntülenmesini bekleyebilirsiniz.

Karakter sayısı kriterine farklı bir bakış ise, Google’ın arama sayfası sonuçlarında maksimum 600 piksele (şu an için) kadar izin verdiği söylenmektedir (MOZ). Başlıklardaki karakterlerin piksel genişlikleri farklı olabileceğinden kesin bir karakter sınırlaması bulunmamaktadır.

Özellikle Google yada referans alınabilecek başka bir kaynakta karakter sınırlaması ile ilgili kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Ayrıca bu soruya net bir sayı olarak cevap aramak yerine bir aralık tanımlamaya çalışmak daha faydalı olabilir.

Kendi deneyimlerimizden örnekler   Webtium ana sayfa başlığı 76 karakterden oluşmakta ve arama sonuçlarında tamamı görüntülenmektedir. Web sitenize ait diğer sayfa başlıklarımızı arama sonuçları içinde incelediğimizde;

  • Tümü küçük harflerden oluşan başlıkların 76 karaktere kadar görüntülendiğini,
  • Tümü büyük harflerden oluşan başlıkların ise 60 karakter sonrasının “…” ile sonlandırıldığını,
  • Özgün olan ve anahtar kelime doldurması yapılamış başlıkların tamamına yakın görüntülenmeye çalışıldığını,
  • Anahtar kelime tekerrürü (örneğin: “Webtium ile web sitesi kurun, blog açın web sitesi geliştirin”) olan sayfa başlıklarının kesildiğini gördük.

Siz de kendi web sitenizin indekslenmiş sayfalarına göz gezdirip başlıklarınızı inceleyebilirsiniz. Bu sayfa başlıklarını gözden geçirmenizi, değişmesi gerekenleri yeniden yazmanızı, kendi sitenizi daha iyi tanımanızı sağlayarak daha fazla ziyaretçi edinmenize yardımcı olabilir.

Sitenize ait sayfa başlıklarının arama motorlarında muhtemelen nasıl görüneceğini SEO eklentileri, SEO analiz araçları ile test edebilirsiniz. Kesin yöntem ise Google aramasına “site:example.com” şablonuna uygun olarak alan adınızı yazıp aratmanız olacaktır.

SEO uyumlu sayfa başlık uzunluğu konusunda son olarak şunu söyleyebiliriz;

  • Google arama sonuçlarında kullanılacak sayfa başlığı karakter sınırlarını kesin olarak sadece Google biliyor.
  • Algoritma güncellemeleri veya farklı durumlarda karakter sayısı değişiklik gösterebiliyor ve hatta yazdığınız başlıktan farklı bir başlık gösterilebiliyor.

Bu durumda yapılması gereken belki de sayfa başlıklarını SEO kaygısı ile arama motorlarına yönelik hazırlamayı bırakıp, sonuçlara göz gezdiren insanlar için ilgi çekici yapmaya çalışmak daha makul bir yol olabilir. Çünkü arama motoru algoritmaları insanları taklit etmeye çalışır.

Arama motoru sonuç sayfalarında web sayfanıza ait daha uzun bir başlık görüntülenmesini istiyorsanız özgün başlıklar kullanın. Başlıkların istemediğiniz bir yerinden kesilmesini istemiyorsanız SEO konusunda aşırıya kaçmayın.

SEO uyumlu başlık uzunluğu konusunda yukarıdaki açıklamaların yeterli gelmediğini düşünenler için bir diğer önerimiz ise AdWords reklam oluşturma aracını kullanmaları olacaktır. Reklam vermeyi düşünmeseniz bile bu aracı kullanarak oluşturduğunuz reklamı arama motoru sayfalarındaki haliyle görebilirsiniz.  Google AdWords arama ağı reklam birimi başlık uzunluğu 60 karakterdir.

Başlık etiketinin önemi

Başlık etiketleri, arama motorlarının sayfanızın ne hakkında olduğunu anlamalarına yardımcı olan önemli bir faktördür. Arama motorlarında arama yapan insanların çoğu sayfanıza ait ilk izlenimlerini sayfa başlıklarına bakarak edinirler.

Başlık etiketleri üç önemli yerde kullanılır:

  1. Arama motoru sonuç sayfaları (SERP),
  2. Web tarayıcısı sekme başlıklarında,
  3. Sosyal ağ paylaşımlarında.

1. Arama motoru sonuç sayfaları

Başlık etiketi arama motoru sonuç sayfalarında (SERP) görüntülenecek başlığı belirler (birkaç istisna dışında) ve organik aramalardan gelecek çoğu ziyaretçi için sayfanıza ait ilk izlenimi şekillendirir.

Sayfanız arama motoru sonuç sayfalarında üst sıralarda olmasına rağmen, ilgi çekmeyen bir başlık birisinin bağlantınıza tıklamamasında karar faktörü olabilir. Yine alt sıralarda olan sayfanıza ait ilgi çekici, benzersiz, iyi kurgulanmış bir başlık bağlantınızın tıklanmasında karar faktörü olabilir

Alt sırada bulunan sayfa başlığınız ziyaretler tarafından ilgi çekici bulunabilir ve sayfanın hedef kitlesine uygun ilgi çekici başlıklar tıklanma oranını artırabilecek basit ve etkili bir yöntemdir.

2. Web tarayıcıları

Başlık etiketiniz ayrıca web tarayıcınızın üst kısmında görüntülenir ve özellikle birçok tarayıcı sekmesi açık olan insanlar için yer tutucusu gibi davranır.  Sola yakın önemli anahtar kelimelere sahip benzersiz ve kolayca tanınabilen başlıklar, insanların sekmeler arasında sayfanızı kolayca bulmasına yardımcı olabilir.

Web sitelerinden bilgi edinmek için araştırma yapan bir kişi aynı konuyu anlatan onlarca sayfayı tarayıcısında açabilir. Ziyaretçi bir süre sonra bunlar arasında seçime gideceği zaman sekmelerde ilk gözüne çarpacak başlıklar olacaktır. Bu iyi başlıklara sahip sitenin tercih edilmesine sebep olabilir.

3. Sosyal ağlar

Google Plus, Facebook, Twitter gibi sosyal ağlar, sayfayı paylaştığınızda ne göstereceğini belirlemek için başlık etiketinizi kullanır.

Bazı sosyal ağların (Facebook ve Twitter da dahil olmak üzere) kendi ana etiketlerinizden farklı başlıkları belirlemenize izin veren kendi meta etiketlerine (open graph gibi) sahip olduğunu da unutmayın . Bu, her sosyal ağ için başlıkları optimize etmenize ve daha uzun başlıklar sunmaya izin verebilir. Böylece sayfalarınız için platforma özel daha ilgi çekici başlıklar atamanızı ve sosyal ağlardan gelecek organik ziyaretçi sayınızı artırmanızı sağlayabilir.

Arama motorları ve ziyaretçiler için uygun başlıklar oluşturma

Başlık etiketleri hem arama motoru optimizasyonu hem de arama ziyaretçisi deneyiminin önemli bir parçasıdır. İnsanlar için ilgi çekici, SEO için yüksek etkili olmalıdır ve yazar açısından fazla çaba gerektirmemelidir.

Arama motoru optimizasyonu ve kullanıcı deneyimi için başlık etiketlerini optimize etmek için kullanabileceğiniz öneriler;

1. Başlık uzunluğunuz kontrol edin

Başlığınız çok uzunsa, arama motorları (“…”) ekleyerek başlığınızı farklı noktalardan kesebilir ve sizin için önemli kelimeleri göstermeyebilirler. Genellikle başlıklarınız 60 karakterin altında kalınması önerilir, ancak tam sınır biraz daha karmaşıktır ve 600 piksellik bir bölge üzerinde kurgulanır. (MOZ)

Piksel bazında düşünüldüğünde bazı karakterler doğal olarak daha fazla yer kaplar. Örneğin büyük ve geniş olan “W” gibi bir karakter, “i” veya “t” gibi küçük harflerden daha geniştir haliyle daha fazla yer kaplar.

Yukarıdaki örneğe zıt olarak çoğunlukla dar karakterlerden oluşan, “•” karakteri içeren bir başlık, arama sonucunda 70 karakter olarak görüntülenir.

İkinci başlıkta ise W, K, Ü gibi geniş büyük harfler, tire “-” karakterleri ve “web sitesi” anahtar kelimesinin başlıkta tekrar etmesi dolayısıyla orijinal başlığın 65 karakteri görüntüleniyor. Başlıktaki kesme işleminin başlığın sonunda olabileceği gibi arada da olabileceğini de unutmayın.

BÜTÜN HARFLERİ BÜYÜK başlıklar kullanmak arama sonuçlarında dikkat çekici bir görünüm elde etmek için akıllıca görünse de; ziyaretçilerin okumasını zorlaştırabilir ve Google arama sayfası sonuçlarında göstereceği karakter sayısını ciddi derecede sınırlandırabilir.  Haber siteleri tarafından kullanılmaya devam eden büyük harfli başlıklar her site türü için uygun olmayabilir. Bu sebeplerden dolayı hepsi büyük harften oluşan başlıklar kullanmamaya çalışın.

Unutmayın, makul bir uzunluk sınırı dahilinde bile, arama motorları başlık etiketinizde sağladığınızdan farklı bir başlık görüntülemeyi seçebilir. Arama motorları kullanıcıya sorgusuyla en iyi eşleşen,alakalı sonuçları göstermeye çalışırlar. Siz bir arama ziyaretçisi gibi düşünerek SEO ve kullanıcılar için daha iyi başlıklar hazırlayabilirsiniz.

2. Anahtar kelimelerde aşırıya kaçmayın

Google’ın uzun metrajlı algoritmalarında yer alan herhangi bir ceza uygulanmamasına rağmen, başlığınızı tam bir anahtar kelime ile doldurmaya başladıysanız sorun yaşayabilirsiniz:

“Bilgisayar al, Ucuz Bilgisayar AL, Ucuz Bilgisayarlar, Satılık bilgisayar” gibi bir başlığı örnek alırsak;

Sadece bir anahtar kelime listesi olan başlıklar kullanmaktan veya aynı anahtar kelimenin tekrarlanan varyasyonlarını defalarca tekrarlamaktan kaçının. Bu başlıklar arama kullanıcılarına anlamsız gelebilir ve arama motorları ile sorun yaşamanıza neden olabilir. Arama motorları, anahtar kelimelerin varyasyonlarını anlayabilirler ve anahtar kelimenizin her sürümünü bir başlık haline getirmek gereksiz ve verimsiz olacaktır.

3. Her sayfaya benzersiz bir başlık verin

Benzersiz başlıklar, arama motorları tarafından içeriğinizin benzersiz ve değerli olduğunu anlamalarına yardımcı olur ve ayrıca daha yüksek tıklama oranları elde etmenizi sağlar. Yüzlerce veya binlerce sayfalık bir ölçekte, her sayfa için benzersiz bir başlık hazırlamak olanaksız gibi görünebilir. Ancak modern CMS (WordPress) ve kod tabanlı şablonlar, en azından sayfanızın hemen her önemli sayfası için anahtar kelime odaklı eşsiz başlıklar oluşturmanıza izin verir. Örneğin, ürün adları ve kategorileri içeren bir veritabanı içeren binlerce ürün sayfanız varsa, bu verileri aşağıdaki gibi kolayca üretmek için kullanabilirsiniz:

[Ürün Adı] – [Ürün Kategorisi] | [Site – Marka adı]

[Yazı başlığı] – [Kategori] | [Site – Marka adı]

“Ana Sayfa” veya “Yeni Sayfa” gibi varsayılan başlıklar kullanmaktan kaçının ; bu başlıklar , Google’ ın sitenizde yinelenen içeriğe sahip olduğunuzu düşünmesine neden olabilir . Buna ek olarak, bu başlıklar hemen hemen her zaman tıklama oranlarını düşürür. Kendinize sorun: “Genel Arşivi” veya “Ürün Sayfası 1” olarak adlandırılan bir sayfayı tıklamayı tercih eder misiniz?

4. Önce önemli anahtar kelimeler

Başlığınızda sola yakın anahtar kelimeler, arama sıralamalarını daha fazla etkileyebilir. Buna ek olarak, kullanıcı deneyimi araştırmaları , insanların bir başlığın ilk iki kelimesi dikkate alabileceğini göstermektedir . Bu nedenle sayfanın en özgün yönünün (örn. Ürün adı) ilk önce göründüğü başlıkları kullanın. Şunun gibi başlıklar kullanmaktan kaçının;

Site – Marka Adı | Ana Ürün Kategorisi – Alt Ürün Kategorisi – Ürün Adı

Bu örnekte olduğu gibi başlıklar, tekrarlayan bilgileri başa yakın hale getirir ve ilk bakışta çok az benzersiz görünüm sağlar. Buna ek olarak, arama motorları böyle bir başlığı kesecek olursa, en özgün kısmın kaybolma olasılığı yüksektir.

5. Markanızdan faydalanın

Güçlü ve iyi bilinen bir markanız varsa başlıklarınızın önüne marka adını eklemek tıklama oranlarını artırabilir. Yine de genel olarak markanızı başlığın sonuna koymanız önerilir. Site yada marka adınızı başlığın geri kalanından belirgin bir şekilde ayırın. Bunun için özel karakterler kullanabilirsiniz.

Marka odaklı olmak isteyebileceğiniz bazı durumlar olabilir. Bu durumda aşağıdaki şablonlar kullanışlı olabilir;

Site – Marka Adı | Ürün Adı |Ana Ürün Kategorisi – Alt Ürün Kategorisi

Ürün Adı | Ana Ürün Kategorisi – Alt Ürün Kategorisi | Site – Marka Adı

6. İnsanlar için yazın

Başlık etiketlerinin SEO uyumu önemli olsa da, esas amacın hedef kitleniz için ilgi çekici çarpıcı başlıklar hazırlamak olduğunu unutmayın. Organik ziyaretçilerin geleceği arama motoru sonuç sayfalarından ziyeretçi çekebilmek büyük oranda başlıkların kalitesi ile ilgilidir.

Optimizasyon ve anahtar kelime kullanımına ek olarak, başlık etiketlerini oluştururken kullanıcı deneyimini düşünmek çok önemlidir. Başlık etiketi, bir arama motoru sonucunda, sitenizle (markanızla) yeni bir ziyaretçinin ilk etkileşimidir; mümkün olan en olumlu ve en doğru mesajı iletmelidir. İnsanlar için yazılmış kısa, açıklayıcı ve rekabet ettiğiniz sayfalara göre daha çarpıcı SEO kaygısı duyulmadan yazılan başlıklar hazırlamak en iyisidir.

SEO uyumlu sayfa başlıkları için örnek kalıplar

Farklı bir çok web sitesi  türünde bu kalıpları kullanabilirsiniz. En bilindik site türleri için örnek kalıpları alt başlıklarda görebilirsiniz.

E Ticaret ürün sayfaları için örnek kalıp;

Birincil Anahtar Kelime – İkincil Anahtar Kelime | Site – Marka Adı
Samsung S6 Edge – Tablet ve Telefonlar | Telefon Dünyası

Site – Marka Adı | Birincil Anahtar Kelime | İkincil Anahtar Kelime
Telefon Dünyası | Samsung S6 Edge | Tablet ve Telefonlar

Blog yazı sayfaları için örnek kalıplar;

Birincil Anahtar Kelime – İkincil Anahtar Kelime | Site – Marka Adı
Başlık etiketi kullanımı | Google sıralamanızı yükseltin | Webtium

Birincil Anahtar Kelime İkincil Anahtar Kelime | Site – Marka Adı
Başlık etiketi kullanımı ile Google sıralamanızı yükseltin | Webtium
SEO uyumlu başlık etiketleri nasıl olmalı | Webtium

Uygulanabilecek bir çok kalıp bulunsa da en iyi kullanım insnaların kolay okuyup algılayabileceği kalıplardır. Blog sayfaları için yoğun olarak kullanılan kalıp “başlık | site adı” şeklindedir. Fark oluşturmak için diğer kalıpları deneyebilirsiniz.

SEO uyumlu başlık hazırlamak için kısa ipuçları

Arama motoru botlarının sayfa başlığını algılaması için; Sayfa başlığınızı <title>Başlığınız</title> etiketleri arasında verin.

Başlıklarınızı mümkün olduğunda açıklayıcı ve kısa hazırlayın. Kısa başlıklar hazırlarken ise örneğin; “Ana Sayfa” gibi bir başlıkta kullanmamaya çalışın. İçeriğinizi bir insana en basit olarak nasıl anlatabileceğinizi düşünün.

Başlıklarınızı anahtar kelimelerle doldurmayın. Başlıkların anahtar kelimeleri içermesinin mantıklı olduğu doğrudur. Ancak bunu yaparken başlığı sadece anahtar kelimelerden ibaret anlamsız bir kelime yığını haline getirmeyin. Anahtar kelime doldurma uzun vadede sitenize zarar verecektir.

Belki de en önemlisi her sayfanız için benzersiz bir başlık oluşturmaktır. Sayfa başlıklarının benzer kelime öbekleri içermesi sayfarın birbirinden ayırt edilmesini zorlaştırır.

Rakip sayfalara göre insanların için daha çarpıcı başlıklar oluşturun. Başlıklarınızı reklam sloganı olarak düşünerek hazırlamayı deneyin.

Başlık etiketi bir web sayfasının içeriğinin doğru ve özlü açıklanması içindir. Sayfanın içeriğini kısa, açık ve yeterli ölçüde yansıtacak nitelikte olmalıdır. Sayfa içeriğinde olduğu gibi başlıkları da öncelikle ziyaretçiler için hazırlayın. Bu arama motorları, ziyaretçiler ve sizin için en kolay ve en faydalı olan yöntemdir.

Google neden başlık etiketimi kullanmıyor ?

Bazen Google arama sonuçlarında sayfa başlığından farklı bir başlık görüntüleyebilir. Hoşunuza gitmese de arama motorlarını tanımladığınız başlığı kullanmaya zorlamanın kolay bir yolu yoktur. Bu durum için olası sebepler;

1. Başlığınız anahtar kelime ile doldurulmuş olabilir

Başlığınızı anahtar kelimelerle doldurmaya çalışırsanız (bazen “aşırı optimizasyon” olarak adlandırılır), Google yargısal davranarak başlığınızı değiştirmeyi seçebilir. İnsanlar için daha daha yararlı olabilmesi için başlığınızı yeniden yazmayı düşünün.

2. Başlığınız sorgu ile eşleşmiyor

Sayfa içeriğiniz başlıkta iyi tanımlanmamışsa bir arama sorgusu için Google başlığınızı değiştirmeyi seçebilir. Bu sizin faydanıza olabilecek bir durumdur. İçeriğinizi daha iyi tanımlayan ve ilgi çekici başlık yazmayı deneyin.

3. Diğer meta başlıkları kullanabilir

Bazı durumlarda sayfalarınız için, Facebook veya Twitter için meta etiketleri gibi alternatif başlık verilerini eklerseniz, Google esas başlığınız yerine bu başlıklar kullanmayı seçebilir. Bu sizin yada kullanıcının faydasına olabilir. Ancak istenmeyen bir arama sonucu görüntünüz oluşturursa, alternatif başlık verilerini yeniden yazmak isteyebilirsiniz.

SEO uyumlu sayfa başlıkları hata kontrolü

Sayfa başlıklarını kontrol etmek için kullanabileceğiniz basit yöntem ve ücretsiz araçları bu başlık altında toplamaya çalıştık.

Google Search Console

Web sitenizi Google Search Console’ a bağladıktan sonra gerçekleşen tarama sonrasında sayfalara ait HTML tabanlı hataları buradan görebilirsiniz. Search Console girişi yaptıktan sonra menüden Arama Görünümü > HTML Geliştirmeleri yolunu takip edin.  Google tarafından başlıklarda tespit edilen hataları bu ekranda görebilirsiniz.

Bu sayfayı incelemek, özellikle hata türlerine göz gezdirmek SEO uyumlu bir başlığın nasıl olması yada olmaması gerektiği konusunda size temel fikri verecektir. Bu sayfayı ve hatalı bulunan sayfaları incelemek SEO title hakkında bir çok sorunuza cevap verecektir. Google Web Yöneticileri web sitesini ziyaret ederek kaydınızı yapabilirsiniz.

SEO Analiz aracı

Geliştirilmeye devam edilen Webtium SEO Analiz aracını kullanabilirsiniz. Her sayfanız için ayrı ayrı SEO başlık kontrolü, meta description kontrolü ve siteniz için önemli bir çok diğer kriterin kontrolünü yapabilirsiniz.