WAMP Server nedir? ne için kullanılır gibi sorulara cevap bulabileceğiniz bu makalede Wamp Server programı hakkında temel bilgileri bulabilirsiniz.
WAMP Server ile Windows işletim sistemi olan bilgisayarınızı bir web geliştirme ortamına çevirebilirsiniz. Kişisel bilgisayarınız üzerinde HTML, CSS, PHP, MySQL ve JavaScript ile hazırladığınız web sayfalarını, WordPress – Joomla gibi yazılım paketlerini web sunucusuna yüklemeden önce localhost üzerinden yayınlayarak test edebilirsiniz.
Wamp Server nedir?
WAMP Server nedir? WAMP Server programı Apache web sunucusu, PHP yorumcusu, MySQL veritabanı sunucusu ve PhpMyAdmin veritabanı yönetim uygulamasını tek yerden kurmanızı ve yönetmenizi sağlayan bir paket programdır. WAMP Server programı adını Windows, Apache , MySQL , PHP kelimelerinin ilk harflerinden alır.
Linux web sunucularında kullanılan LAMP (Linux Apache MySQL PHP) paketinden türemiştir. Windows bilgisayarınız üzerinde web geliştirme çalışmaları yapmanıza imkan veren ücretsiz bir ortam oluşturur. WAMP Server nedir sorusunun cevabından sonra ne işe yaradığına ve ne amaçla kullanıldığına göz atalım
Wamp Server ne amaçla kullanılır ?
Wamp Server web geliştiricileri ve tasarımcıları için geliştirme ortamı sunar. Wamp Server kurulum paketinde bulunan diğer programlar sayesinde Windows işletim sistemli kişisel bilgisayarınızı yerel bir sunucu haline getirir. Statik HTML sayfalarını yada PHP ile hazırlanmış dinamik web sayfalarını bir web sunucusunda çalışıyormuş gibi localhost adresi üzerinden test etmenizi sağlar.
Web sayfaları temelde HTML dili ile oluşturulur. PHP kodları HTML içerisine gömülerek fonksiyonel olan dinamik sayfalar oluşturulur. PHP ile veritabanı bağlantısı kurmak isteyenler çoğunlukla MySQL tercih eder.
İçerik yönetim sistemi olarak tasarlanan yazılımlar da genelde kayıtlarını bir veritabanı içinde tutma ihtiyacı duyar. Özellikle de WordPress ve Joomla gibi tanınmış web sitesi içerik yönetim sistemleri MySQL veritabanı kullanır. Bu sayede Apache, PHP ve MySQL server ayrılmaz bir üçlü haline gelir.
Bu üçlü normalde farklı yazılımlardır ve ayrı paketler olarak dağıtılır. Paketleri ayrı ayrı kurmak ve farklı yerlerden yönetmeye çalışmak daha zahmetlidir. XAMPP, LAMP, MAMP, WAMP gibi girişimler bu aşamada devreye girer.
Bu üçlünün yanına PhpMyAdmin ve bazı diğer işe yarayabileceğini düşündükleri paketleri tek yerden kurabilmek için ortak bir kurulum paketi sunarlar. Ayrıca hepsini tek yerden yönetmek için bir yönetim arayüzü içerirler ve bu son kullanıcı olan web geliştiricilerine oldukça kolaylık sağlar.
Wamp Server kimler tarafından kullanılır
- HTML, CSS, PHP, MySQL karması üzerinde çalışan web geliştiricileri, web tasarımcıları, web sitesi yöneticileri tarafından,
- Yerel ağları (intranet) üzerinde web uygulaması yada web sayfaları yayınlamak isteyenler tarafından,
- Web programlama öğrencileri ve meraklıları tarafından sıklıkla kullanılır.
Wamp Server paketindeki programlar
WAMP Server programı Apache web sunucusu, PHP yorumcusu, MySQL veritabanı sunucusu ve PhpMyAdmin veritabanı yönetim uygulamasını içerir.
Apache Web Sunucusu
Apache, UNIX ve Windows dahil olmak üzere modern işletim sistemleri için açık kaynaklı bir HTTP sunucusu geliştirmek amacıyla başlatılmış bir projedir. Bu projenin amacı, geçerli HTTP standartlarıyla senkronize şekilde HTTP hizmetleri sağlayan güvenli, verimli ve genişletilebilir bir sunucu sağlamaktır.
Apache HTTP Sunucusu (“httpd”) 1995 yılında piyasaya sürüldü ve Nisan 1996’dan bu yana internette en popüler web sunucusu programı oldu.
Apache, kurulu olduğu sunucunun 80 portuna (özellikle değiştirilmediyse) gelen HTTP isteklerini dinler ve gerekli cevapları verir. Kendisine sunulmak üzere tanıtılan web sayfalarını istemcilere gönderir. HTTP ve ayrıca FTP isteklerine de cevap verir.
MySQL Sunucusu
MySQL açık kaynaklı ilişkisel veritabanı yönetim sistemidir. Sunucu olarak çalışır ve birden çok kullanıcının çok sayıda veritabanını yönetmesine ve oluşturmasına izin verir. MySQL veritabanı ile veri alışverişi için SQL sorgulama dili kullanılır.
PHP dili ile yazılan kodlarda SQL cümleleri kullanılarak bu veritabanı sunucusu ile iletişim sağlanır. İstenilen veritabanı ve tablolarda kayıt, güncelleme, silme ve okuma işlemleri PHP ve SQL kullanılarak yapılır.
PHP Ön İşlemcisi ve Modülleri
PHP dinamik ve kullanıcı ile etkileşimli web siteleri oluşturmak için kullanılan bir programlama ve betik dilidir. WordPress ve Joomla PHP betik dili kullanılarak yazılmıştır ve hepsi açık kaynaklıdır.
PHP sunucu tarafında çalışan bir programlama dilidir. Bir kullanıcı PHP kodunu içeren bir web sayfasını istediğinde, kod o web sunucusunda yüklü olan PHP modülü tarafından işlenir. PHP ön işlemcisi daha sonra kullanıcının tarayıcı ekranında görüntülenecek HTML çıktısı üretir.
PhpMyAdmin
PHP dili ile yazılmış MySQL veritabanı yönetim yazılımıdır. Veritabanları, kullanıcılar ve tablolar üzerinde yapılacak oluşturma, silme, güncelleme gibi tüm işlemler PhpMyAdmin üzerinden yapılabilir.
Wamp Server kurulumu için gerekenler
WampServer kurulumu için Windows işletim sistemli bir bilgisayarınız ve internet bağlantınız olması yeterlidir. XP, Windows 7, Windows 8 ve Windows 10 için sürümleri mevcuttur.
Wamp Server alternatifi localhost programları
Windows sistemler üzerinde Wamp Server dışında kullanabileceğiniz localhost programları da bulunur. Ücretsiz olarak dağıtılan bu paket programlar da oldukça kullanışlıdır. Başlıcaları ise şunlardır.
XAMPP
Birinci sıradaki programın adı XAMPP dır. Apache, MySQL, PHP, phpMyAdmin yanında Java için Tomcat ve Perl içerir. Yönetim arayüzü oldukça basit ve kullanışlıdır ayrıca oldukça kararlı çalışır.
XAMPP kurulumu yaparak programı deneyebilirsiniz.
EasyPHP
- EasyPHP
AppServ
AppServ Paketi Apache – PHP – MySQL – phpMyAdmin içerir.
WebMatrix
Microsoft tarafından desteği kaldırıldı. Yerine Visual Studio öneriliyor.
Wamp Server PHP ve MySQL kullanarak yazılmış içerik yönetim sistemlerini test etmeniz için ortam sağlar. Wamp Server kurulumu yaparak bilgisayarınızı bir web geliştirme ortamına dönüştürebilirsiniz. Wamp Server üzerine en popüler içerik yönetim sistemi olan WordPress kurulumu yaparak öğrenmeye ve kullanmaya başlayabilirsiniz.