Web site terimleri sözlüğü web sitesi konusunda en çok kullanılan terimleri, anlamlarını ve kısa açıklamalarını içerir. Özellikle yeni başlayanlar için faydalı olabilecek SEO konusunda temel terimleride içerir.
Alan Adı – Domain
Domain etki alanı yada alan adı olarak bilinir. İnternette bir web sitesini tanımlamak için siteye verilen ad ve erişim için kullanılan benzersiz bir adrestir.
Bir internet sitesini, etki alanını, internet üzerindeki bir noktayı tanımlayan ve ulaşılmasını sağlayan, insanlara bir anlam ifade eden ve hatırlanması kolay benzersiz alfa numerik (harf ve rakam) bir karakter dizisidir.
Örnek : webtium.com bir alan adı yani domaindir. webtium isim, .com uzantısıdır.
Arama Motoru Optimizasyonu – Search Engine Optimization (SEO)
Arama motoru optimizasyonu, organik arama trafiği kazanmak açısından son derece önemlidir.
Search Engine Optimization yani kısaca SEO, Arama Motoru Optimizasyonu (AMO) için yada bu işi yapan uzmanlar için kullanılan bir terimdir. Search Engine Optimization adına yapılan işlemler arama motorlarının sitenizi daha iyi anlamasına yardımcı olmasını sağlar.
Barındırma Sağlayıcı
Bir barındırma sağlayıcısı, web sitelerin erişilebilir durumda olması için gereken kaynakları sağlayan kuruluşlardır. Sunucu donanımı (cpu, ram, disk alanı vs.), gerekli programlar (php, asp,mysql vs.) ve sunucu için gerekli internet bağlantısını ve bunların sürekli çalışır halde olmasını sağlayarak sitenizin erişime açık kalmasını para karşılığında temin ederler.
Blog
Bir blog veya “Web Günlüğü”, diğer kişilerin okuması için herkesin erişimine açık olan bir dizi gönderidir. Pek çok insan, duygularını ifade etmek için blog sitelerini kullanır. Günümüzde blog biraz gelişti. Doğal olarak, temel bir eğitim amacına hizmet eden çok bilgilendirici bloglar ve makaleler de var. Birçok işletme, blogları halkı hizmetleri hakkında eğitmenin ve bilgilendirici içgörüler sağlamanın bir yolu olarak kullanır.
İçerik Dağıtım Ağı (CDN)
İçerik dağıtım ağı (CDN), web sitenizin dosya ve klasörlerinin birer kopyasını içeren, sitenize erişen kullanıcılara bu dosyaları onlara en yakın sunucudan gönderen sunucu ağlarıdır. Bu hizmete verilmesi de CDN olarak isimlendirilir. Web sitelerinizin yükleme hızını artırmanın bir yoludur.
Favicon
Favicon, tarayıcınızın sekmesinin sol tarafında görünen favori simgesini ifade eder. Benzersiz ve amacına uygun tasarlanmış bir favicona sahip web siteleri daha eksiksiz görünürler. İnsanlar tarayıcı sekmelerinde web sitelerini bu simgelerden tanıma eğilimindedir. Basit, gerekli ve önem verilmesi gereken bir uygulamadır.
HTML
HTML, Üst Metin İşaretleme Dili anlamına gelir. Bir web sayfasının içeriğini belirtmek için geliştiricilerin kullanması gereken temel bir dildir. Tarayıcıya web sayfasının hangi içeriği içerdiğini söyleyen etiketlerden ve niteliklerden oluşur. Bir programlama dili değildir.
CSS
Web sitenizin güzel görünmesini sağlamak için CSS veya “Basamaklı Stil Sayfaları” kullanılır. Yazı tiplerinin boyutu, stili ve rengi, animasyonu ve web sayfalarınızın düzeni gibi öğeleri tanımlarlar. CSS bir ön uç dildir.
Organik Arama Trafiği
Organik arama trafiği arama motoru sonuç sayfaları (SERP – Search Engine Results Pages) üzerinden gelen ve para ödenmeden kazanılan doğal ziyaretçi trafiğidir.
Sunucu
Basitçe söylemek gerekirse, sunucu web sitelerini barındırmak ve çalıştırmak için var olan büyük bir bilgisayardır.
SSL Sertifikası
SSL veya “güvenli yuva katmanı”, sunucu ile tarayıcı arasında gönderilen tüm bilgileri şifreleyen bir sunucuya yerleştirilen küçük bir dosyadır.
Kullanıcı Deneyimi (UX)
Sektörde yaygın olarak UX olarak bilinen kullanıcı deneyimi, kullanımı kolay ve sezgisel olsun ya da olmasın, bir kullanıcının web sitenizi kullanma konusunda hissettiklerinin bütünüdür.
Kullanıcı Arayüzü (UI)
Kullanıcı deneyiminin yakın bir kuzeni olan kullanıcı arayüzü – aynı zamanda grafik kullanıcı arayüzü (GUI) olarak da bilinir – bir web sitesinin veya uygulamanın etkileşimli öğelerinin görünüşünü ifade eder. Düğmelerin nasıl göründüğü, bir formun nasıl göründüğü, kullanılan renkler, fontlar vs. olabilir.
Tarayıcıda Önbellekleme (Browser Caching)
Önbelleğe alma, bir web sitesini ziyaret ettiğinizde tarayıcınızın verileri yerel olarak depolama yöntemidir. Bu, yükleme hızını artırır ve sunucular üzerindeki baskıyı azaltır. Tarayıcınız, bir web sitesini ilk ziyaret ettiğinizde oluşturulan CSS’ nin anlık bir görüntüsünü alıyor ve sonraki ziyaretinizde sunucudan stil sayfası için tekrar isteme ihtiyacını ortadan kaldırıyor.
Web site terimleri sözlüğü hakkındaki düşüncenizi yorum kısmına ekleyebilirsiniz.