Ziyaretçi site haritası, html site haritası olarak bilinen ve bir sitedeki bütün sayfaların bağlantılarını içeren bir web sayfasıdır. Site haritaları robotlar için oluşturulduğu gibi insanlar için de oluşturulabilir.
İnsanlar için site haritası hazırlamak pek kullanılmayan bir uygulama olsa da halen bazı siteler tarafından kullanılır.
HTML site haritası sayfaları ziyaretçilere faydalı olabildiği gibi blog yayıncılarına da bazı konularda fayda sağlayabilirler.
Site haritası sayfasını ziyaret eden bir kullanıcı siteniz hakkında genel bir fikir elde edebilir.
Sayfalarınızı birbirlerine uygun kelimelerle bağlamak ve kolay bir gezinme sağlayan menü yapılandırması yapmanız kullanıcıların sitenizde aradıklarını kolayca bulmasını sağlar.
Bunlar sayesinde iyi bir gezinme deneyimi sunsanız da genel bir bakış bazen daha yararlı olabilir. Bunu kuş bakışına benzetebiliriz, farklı ve genel bir bakış açısı.
XML site haritaları robotlar için yayınlanır. Bunun sebebi xml dosyalarının robotlar yani algoritmalar kullanan programlar tarafından daha kolay algılanmasıdır. Ancak bu format insanlar için karışık ve anlamsız olabilir.
Sitemap.xml dosyalarına XSL (Exstensible Stylesheet Language) kullanılarak stil tanımlaması yapılabilir. Ancak buradaki sitemap.xml den çok farklı olmayacaktır.
Bunun yerine yazıları, kategorileri, yazarları, etiketleri veya sizin için önemli olan diğer şeyleri içeren ve görünüş olarak insanlara daha basit gelecek sayfalar oluşturabilirsiniz.
Ziyaretçilere faydalı olabileceği gibi site yönetimine de katkısı olabilir. Bazen genel bir bakış basit hataları görmenize yardımcı olabilir.
Bu türden bir site haritasının size sağlayabileceği faydalardan biri, tüm sayfa başlıklarını tek bir yerden görmenizdir. Bunun sonucunda birkaç web sayfanızın başlıklarını iyileştirmeniz gerektiğine karar verebilirsiniz.
Web sitenize ziyaretçilerin göreceği bir site haritası olmasa bile, en azından sayfalarınızda kullanılan sayfa başlıklarını beğenip beğenmediğinizi görmek için bu site haritası kullanabilirsiniz.
Sonuçta, sayfa başlıkları, tartışmasız bir şekilde, arama motoru optimizasyonu kriterlerinin en önemli özelliklerinden biridir.
Özellikle blog tarzı küçük siteler için daha faydalı olacağını düşündüğüm site haritalarını hazırlamak daha kolay. Bir blog yazarına ilgili olduğu konu yada konular arasındaki kopuklukları yada bağlantıları gösterebilir.
Çok sayfalı sitelerde her sayfaya bağlantı içeren bir sayfa oluşturmak sorun gibi görünebilir ancak aşılmayacak bir sorun değildir.
Günümüzde blog tarzı sitelerde en çok kullanılan içerik yönetim sistemi WordPress’ tir ve temalar sayesinde görünüm kolayca değiştirilebilir. Ücretli yada ücretsiz bir çok WordPress teması mevcuttur.
Temalar içerisinde sayfa şablonları bulunur. Yazı formatından biraz farklı olan sayfalar kategori, yazar, etiket, modül gibi farklı bir çok çeşitte olabilir.
Dinamik olarak sayfalar oluşturmaya yarayan bu şablonlar içinde otomatik olarak kullanıcı site haritası oluşturmaya yarayanlar da mevcuttur. Örneğin ilk aklıma gelen ve SEO konusunda oldukça başarılı Sahifa site haritası sayfa şablonuna sahiptir.
Temanız bir site sayfası şablonunu otomatik olarak oluşturamıyorsa bunu WP HTML Sitemap Page eklentileri ile halledebilirsiniz. Bu eklenti bir XML site haritası oluşturmaz.
Yalnızca, tüm sayfalarınızı ve yayınlarınızı tek bir sayfada listelemenize izin verir. Bu, arama motorlu botları için değil insanlar için bir site haritasıdır.
Biraz zor ve zaman gerektirse de ziyaretçi site haritası elle de hazırlanabilir. Örnek olarak menüde bulunan Webtium ziyaretçi site haritası sayfasını görüntüleyin. Kategori yapısının düzenli olması halinde kullanıcıya aradıklarını bulmakta kolaylık sağlayabileceğini fark edeceksiniz.
HTML site haritası kullanmak sitenize artı değer katacak basit bir düzenlemedir. Kullanmanızı tavsiye ederim.