Web Sitesi Kurma Rehberi » Adım adım internet sitenizi kurun

yazar:

kategori:
Buradasınız: Anasayfa » Genel » Web Sitesi Kurma Rehberi » Adım adım internet sitenizi kurun

Web Sitesi Kurma Rehberi yeni başlayanlar için hazırlanmış, adım adım takip edebileceğiniz, kodlama bilgisi gerektirmeyen, ücretsiz bir internet sitesi kurma ve blog hazırlama rehberidir.

Her web sitesi bir fikirle başlar, fikrinizi bugün hayata geçirin. Web sitesi kurma rehberi ile dakikalar içinde mobil uyumlu, hızlı ve etkili bir web sitesi kurun veya blog açın.


Web sitesi nasıl kurulur?

Web sitesi kurmak için bir uzmandan, bir arkadaşınızdan destek alabilir veya kendiniz bir rehber eşliğinde kolayca yapabilirsiniz. Blog, e-ticaret, forum yada kurumsal bir web sitesi kurmak için ileri seviyede kodlama bilgisine veya teknik bilgiye ihtiyaç duymazsınız.

Kendi web sitenizi kurmak yada blog açmak isterseniz, ücretsiz olan web sitesi kurma rehberi ile web sitesi nasıl kurulur? sorunuza cevap bulabilir ve adım adım takip ederek kendi sitenizi kurabilirsiniz.

Web Sitesi Kurma Rehberi

Web Sitesi Kurma Rehberi adım adım takip edebileceğiniz, kodlama bilgisi gerektirmeyen, WordPress, Joomla gibi platformlara özel anlatımlar içeren, ücretsiz bir web sitesi kurma rehberidir.

(Şimdilik WordPress üzerine kurulumu içerir.)

Rehberi tercih etmeniz için bir kaç neden

İnternette bulabileceğiniz en iyi site kurma rehberlerinden birini hazırlamaya çalıştık ve sürekli  geliştirmek için çalışıyoruz.

Başlangıç seviyesi için hazırlandı

Web sitesi kurma rehberi ile kodlama bilgisine ihtiyaç duymadan adım adım takip ederek kendi web sitenizi veya blogunuzu hızlı ve kolayca hazırlayabilirsiniz. Üç temel adımda kurulumu tamamlayabilir ve içerik yayımlamaya hazır hale gelebilirsiniz.

Platforma özel anlatımlar

Web sitesi kurma rehberi, WordPress ve Joomla gibi popüler platformlara öncelik verilerek hazırlandı. Kurulumda tercih edebileceğiniz diğer platformlara ait detaylı anlatımlar rehbere eklenerek sürekli yenilenir. Anlatımlar zaman içinde güncellenerek size taze bilgi sunar.

Her aşamada yardım ve destek

Kurulumda ve sonrasında merak ettiklerinizi ve sorunlarınızı soru cevap sayfasından iletebilirsiniz. Sorularınıza doğru ve hızlı cevaplar bularak sorunlarınızı çözebilirsiniz.

Kurulum sonrası kaynaklar

Web sitesi yada blog kurduktan sonra; içerik, SEO, temalar, analiz yazılımları, arama motoru kayıtları gibi daha onlarca konuda yapmanız gerekenler hakkında içerikler bulabilirsiniz.

Tamamen ücretsiz

Kendi sitesini kurmak yada blog açmak isteyen herkes için web sitesi kurma rehberi tamamen ücretsizdir. Siz sadece blog yada web sitenize yatırım yapın içeriğe odaklanın. Rehber içerisinde önerilen firmaları tercih etmeseniz bile kurulum yapabilirsiniz.

Web sitesi kurma rehberi kimler için hazırlandı?

Bu rehber kodlama deneyimi olmayan, kendi web sitesini kurmak ve yönetmek isteyenlere yönelik hazırlandı. Küçük işletmeler, blog açmak isteyenler başta olmak üzere bir çok farklı türde web sitesinin kurulumu için kullanabilirsiniz.

Webtium web sitesi kurma rehberi özellikle web sitesi nasıl yapılır sorusuna cevap arayan web sitesi kurma, blog açma konularına sıfırdan başlayanlar için faydalı olabilecek bir başlangıç kaynağıdır.

Web sitesi kurmak için gerekenler

Bir web sitesi kurmak için en gerekli olmazsa olmaz ihtiyaçlarımız ise şöyledir;

  1. Hosting – sitenizin barındırılacağı sunucu için
  2. Alan adı – sitenizin benzersiz adı ve adresi.

Web sitesi kurma maliyeti ne kadar?

Maliyet çıkarabilmek için ne çapta bir site istediğinizi ve sitenizde nelerin olmasını istediğinizi belirlemeniz gerekir. Hemen başta şunu belirtelim, alan adı ve barındırma hizmeti dışında herhangi bir bileşene para ödenmesi düşünülmeyen küçük bir web sitesinin yıllık maliyeti yaklaşık 200 tl civarıdır.

Alan adı genelde hosting paketi aldığınız firma tarafından ücretsiz yapılır. Hosting maliyetini de sunucuda kullanmayı düşündüğünüz kaynakların miktarı belirler ve en az 500 tl civarında ücreti vardır.

Bu iki maliyet üzerine SSL, SEO hizmeti, profesyonel kurulum desteği, kodlama desteği, makale yazdırma hizmeti, bir tema yada eklenti ihtiyacınız oluşursa yeni maliyetler eklenmeye başlar ve tam maliyet kestirmek zorlaşır. Çünkü her birini farklı firma yada kişilerden oldukça farklı fiyatlara temin etmeniz mümkün.

Bu rehber kendi sitesini kurmak isteyenler için hazırlandığı için maliyet konusuna da bu açıdan bakarsak yaklaşık yıllık maliyetiniz yukarıda da belirttiğimiz gibi 500 ile 2000 tl arasında değişir.

Profesyonel bir tema yaklaşık 60 dolar civarındadır.(themeforest),

Ücretli basit eklentiler yaklaşık 30- 40 dolar civarında bir ücrete temin edilebilir,

SSL sertifikasını e ticaret düşünmüyorsanız ücretsiz temin edilebilirsiniz. Ücretli olanlar 10 – 200 dolar arasında -daha da fazla olabilir- temin edilebilir. Tabi bu durumda statik IP adresine ihtiyacınız olacağı için  yaklaşık yıllık 500 tl civarı bir ödemeniz daha çıkar.

Liste böylece uzayıp gider haliyle maliyette artar. Bu konuda önerimiz kendi sitenizi kurma niyetindeyseniz en az maliyete neden olacak kaynaklar ile sitenizi yayınlamaya başlamanız.

Örneğin basit bir blog için alan adını ücretsiz kayıt edebileceğiniz en alt hosting paketini satın alabilir, kaynak kullanımı arttıkça paket yükseltmesi yapabilirsiniz. Küçük çaplı bütün siteler bu yöntemle maliyetini azaltabilirler.

Web Sitesi Kurma Rehberi ile Kurulan Siteler

Web sitesi kurma rehberi eşliğinde kurulan sitelere projeler sayfasından erişebilir ve inceleyebilirsiniz. Rehber eşliğinde kurduğunuz sitenizi eklemek için bize ulaşın ve sitenize ücretsiz bağlantı (backlink) kazanın.

Web sitenizi 3 basit adımda kurabilirsiniz

  1. Kurulum platformunu seçin
  2. Alan adı ve Hosting seçin
  3. Kurulumu tamamlayın, özelleştirin ve sitenizi yayımlayın

Web Sitesi Kurma Rehberi ile kendi web sitenizi kurabilir yada bir blog hazırlayabilirsiniz.

Platform seçimi

HTML, CSS, JavaScript gibi temel teknolojiler kullanarak web sitesi oluşturmak nispeten zordur. WordPress yada Joomla gibi içerik yönetim sistemi platformlarından biri ile web sitenizi kolayca kurabilirsiniz.

Alan adı ve hosting seçimi

Sitenize iyi bir alan adı seçin ve kaliteli hosting firmalarından uygun fiyatlı bir hosting paketi satın alın. Sitenizin adının ne olacağına karar vermediyseniz yada nelere dikkat etmeniz gerektiğini merak ediyorsanız alan adı seçimi başlıklı yazıyı okuyarak başlayabilirsiniz.

Kurulum, özelleştirme ve yayınlama

Kurulumu gerçekleştirin, sitenizi özelleştirin, içeriklerinizi yayımlayın. Bu aşamada kurulum ve sonrasında tema önerileri, özelleştirme önerileri, eklenti kurulumları gibi ihtiyacınız olabilecek tüm anlatımı bulabilirsiniz.

Web sitesi kurma rehberi ile küçük işletme web sitelerinden, sanatçı portföylerine ve bloglardan, haber sitelerine kadar her türde siteyi kolayca oluşturabilirsiniz.

Platform seçimi

Temalar, renkler, görseller ve alan adı gibi konular hakkında endişelenmeye başlamadan önce, web sitenizi hangi platform üzerine kuracağınıza karar vermeniz gerekir.

Platform ile kastedilen nedir ?

Web sitelerinin oluşturulmasında temelde HTML, CSS, PHP, JavaScript, ASP gibi bir çok teknoloji kullanılır. Bunların  öğrenilmesi ve üzerinde ustalaşılarak web sayfaları veya web siteleri oluşturabilmek zaman gerektiren, nispeten zor bir süreçtir.

Kullanıcı yönetimi, yorum, sosyal medya paylaşımı, sayfalarınızı düzenleme gibi basit görünen işlemlerin yapıldığı yönetim panelinin arkasında binlerce satır kod bulunmaktadır.

Bu yüzden çoğu insan için sıfırdan bir web sitesi oluşturmak zordur yada çok sayıda kodlama ve tasarım becerisi gerektirir. Teknik bilgi gerektirmeden ücretsiz kaliteli bir web sitesi hazırlamak istiyorsanız kullanıcı dostu yönetim paneli bulunan ve kolayca yönetebileceğiniz bir içerik yönetim sistemine ihtiyaç duyarsınız.

WordPress  gibi ücretsiz web sitesi içerik yönetim sistemleri ile teknik bilgiye (kodlama, tasarım) ihtiyaç duymadan kolayca bir web sitesi hazırlayıp yönetebilirsiniz.

WordPress web sitesi oluşturabileceğiniz ücretsiz platformlardan sadece birisidir. WordPress dışında bunu yapabileceğiniz bir çok ücretsiz içerik yönetim sistemi bulunur.  Joomla! ve Drupal bunların önde gelenleridir. Peki hangi içerik yönetim sistemini kullanmalı ?

En çok kullanılan web sitesi içerik yönetim sistemleri – 2020

Grafikte görebileceğiniz gibi, internet ortamında yayında olan web sitelerinin yarısına yakını -bugün belki daha fazlası- WordPress kullanılarak hazırlanıyor. Verileri kendiniz teyid etmek için W3 Techs tarafından yapılan son istatistiklere bakabilir, içerik yönetim sistemleri başlıklı yazımızı okuyabilir yada basit bir Google araması yapabilirsiniz.

Popüler bir platform kullanmak özellikle en popüler olanı kullanmak web sitenize güç katacaktır. Ücretsiz geliştiriciler özellikle en popüler platformlara yönelerek kendilerini tanıtma yoluna giderler. Bu size destek bulma, sorun giderme ve özelleştirme konusunda diğer platformlara göre kolaylık sağlar. Tercih yapmak için şu soruları kendinize sorabilirsiniz.

Az kişi tarafından kullanılan ve kodlama konusunda daha zor bir platform mu?

Çok kişi tarafından kullanılan daha kolay bir platform mu?

Unutmayın web sitenizi hangi platform üzerine kurarsanız kurun bir takım problemler yaşayacaksınız. Hızlı başlamak ve ileride karşılaşacağınız sorunlara kolayca çözüm bulabilmek istiyorsanız tercihinizi WordPress ten yana kullanın.

WordPress’ i tercih etmeniz için bir kaç neden

Binlerce ücretsiz tema ve eklentisi bulunan tamamen ÜCRETSİZ bir platformdur. WordPress tamamen ücretsiz bir platform olduğu gibi geniş bir geliştirici topluluğu tarafından desteklenerek binlerce ücretsiz tema ve eklenti ortamını da beraberinde sizin kullanımınıza sunar.

Kullanıcı dostu ara yüzü sayesinde başlangıç seviyesi için kullanımı son derece KOLAY bir sistemdir. Teknik ayrıntıları bir kenara bırakarak hızlıca içerik yayınlamaya başlamanızı teşvik eden kolay adapte olacağınız yönetim paneli mevcuttur.

Dünyanın en POPÜLER içerik yönetim sistemidir. CMS ile yönetilen web sitelerinin yarısından fazlası bu sistemi kullanıyor.

RESPONSİVE tasarımı destekler. Tüm cihazlarda sorunsuz kullanılabilir. Bu özellik Google sıralamalarında önemli bir kriter olan mobil uyumluluk konusunda tam destek sağlar.

Büyük küçük tüm site türlerini destekler. Sayfa sayısı yada ziyaretçi sayısı konusunda tüm boyuttaki siteler için desteği bulunur. Basit bir blogdan e-ticaret sitelerine kadar geniş bir yelpazede kullanabilirsiniz.

Google tarafından tavsiye edilir. SEO konusunda iyi bir başlangıç yapmanızı sağlar. Google bir platformu ne kadar çok tanıyorsa o platformda yayın yapan siteleri de o kadar hızlı tarar ve indeksler. WordPress ise Google tarafından içi dışı iyi bilinen bir platformdur.

WordPress bir çok özelliği ile günümüzde en çok tercih edilen web sitesi kurma platformudur. Web siteniz için iyi bir başlangıç yapmak istiyorsanız web sitesi kurma rehberi WordPress’ i tavsiye eder.

WordPress alternafi diğer CMS platformları hangileridir?

WordPress alternatifi en popüler CMS platformları;

Joomla! : WordPress ile benzer ve iyi bir alternatiftir. Başlangıçta kodlama bilgisine ihtiyacınız olmaz. Tercih edilmeme sebeplerinin en önemlisi belkide yönetim panelinin kullanıcılara zor gelmesidir. Web siteleri için çok iyi çalışan ancak istediğiniz gibi çalışabilmesi için en azından biraz teknik kodlama bilgisine ihtiyacınız olacak bir platformdur. Dünyanın en popüler ikinci içerik yönetim sistemidir.

Drupal : Web geliştiricileri ve tecrübeli kodlayıcılar tarafından popüler olan çok güçlü bir platformdur, ancak yeni başlayanlar için öğrenilmesi daha zor bir platformdur.

Joomla ve Drupal modüler bir yapıya sahip iyi birer CMS platformudur. WordPress eklentilerine benzetebileceğimiz modülleri bulunmaktadır. Ancak ücretsiz olarak istediklerinizi karşılayacak eklenti bulma konusunda WordPress kadar çok seçenek bulmanız pek mümkün değil. Ayrıca WordPress’ in kullanımı çoğu kişiye daha kolay gelmektedir.

Önerimiz sitenizi WordPress kullanarak hazırlamanız.

WordPress web sitesi nasıl yapılır?

WordPress kullanımı kolay, küçük bloglardan, büyük alışveriş sitelere kadar kullanılabilecek genişletilebilir ve esnek bir platformdur. Büyük ihtimalle WordPress bir web sitesi adına tüm isteklerinizi karşılayacak kadar da detaylıdır.

WordPress öğrenmeniz size ilk sitenizin kurulumunda kolaylık sağlayacağı gibi ilerideki site kurulum ihtiyaçlarınızı da karşılayacaktır. Rehberin 3. adımı WordPress kurulumu üzerine olduğu için bu adımı farklı siteler kurmak için kullanabilirsiniz.

WordPress kullanmaya karar verdiyseniz Adım 2 de alan adı seçimi ve sitenizi barındırmak için hosting firması, hosting paketi seçimini yapın.

Adım 3 de WordPress web sitesi kurulumu, kullanımı ve site özelleştirme konularını öğrenebilirsiniz.

Alan adı ve hosting seçimi

Sitenizi ve web sayfalarınızı kendiniz kodlayarak yada bir CMS platformu kullanarak oluşturabilirsiniz. Web sayfalarınızı ve sitenizin tamamını oluşturmak ve yönetmek için bir çok alternatifiniz var. Ancak bir web sitesini yayınlamak için alternatifi olmayan ve satın almanız/kiralamanız gereken iki şeye ihtiyacınız var. Bunlar ise alan adı ve hosting yani barındırma hizmetidi.

Alan adı

Alan adı kısaca web sitesinin internet adresidir. Ziyaretçiler, müşteriler ve arama motoru botları alan adı  sayesinde sitenizi tanırlar. Yıllık olarak ve en az bir yıllığına kiralanır ve her yıl yenilemeniz yani ücreti yeniden ödemeniz gerekir. Ücretler genel olarak $ bazında hesaplanır. Fiyat artışı ve $ kuru fiyatı belirler. Alan adı fiyatı ve size getireceği yıllık maliyet en son endişelenmeniz gereken konulardan biridir. Çünkü bazı hosting firmaları paketlerinin bazılarında alan adı kaydını ücretsiz olarak yaparlar.

Rehberin devamında size en iyi hosting firmaları ve uygun fiyatlı hosting paketleri tavsiye edilecek ve tavsiye kriterlerinin birisi de alan adını ücretsiz kayıt etmenizi sağlamak olacaktır. Bu tavsiyelerden birini seçebileceğiniz gibi kendi araştırmanızı da yaparak satın alabilir ve rehberin 3. adımından devam edebilirsiniz.

Fiyatlar ve firmalar bir yana alan adı konusunda esas kafa yormanız gereken konu alan adı seçimi yapmaktır. Kayıt işlemini yapmak kolaydır zor olan alan adının ne olacağına karar vermektir.

Alan adı seçimi konusunda basit ipuçları

Basit ve kısa : Uzun adresleri kimse sevmez. Tarayıcı adres çubuğunda yada arama sonuçlarında okunamayacak kadar uzun kelime öbeklerinden oluşan bir adres sıkıcı olabilir.

Özgün : Her alan adı benzersizdir. Ancak bazıları diğer bir alan adının varyetesi olabilir. Marka olmak istiyorsanız özgün bir isminiz olmalı.

Akılda kalıcı : Kısa, basit ve benzersiz olabilir ancak hedef kitlenizin aklında kalmayı beceremiyorsa işe yaramaz.

İlgi çekici : En önemlisi ziyaretçilerin beğenmesidir. Kendinize yada güvendiğiniz insanlara sorun “Arama sonuçları içinde göründüğünde ilgini çeker mi? yada itici gelir mi?”

SEO uyumlu : Alan adınızı sadece insanların değil arama motorlarının da sevmesi gerekir. Hedeflediğiniz anahtar kelimeyi içermesi makul bir tercihtir. Web sitesi kurmak istiyorsanız bir zaman sonra SEO kavramı ile karşılaşmaya başlayacaksınız. Search Engine Optimization yada Arama Motoru Optimizasyonu olarak bilinen yöntemleri uygulayarak sayfalarınızın arama motoru sonuçlarında üst sıralarda çıkmasını sağlayabilirsiniz.

Alan adı seçimini yaptıktan sonra diğer adımları takip ederek kuruluma devam edebilirsiniz.

Hosting yani barındırma hizmeti

Web sitenize ait dosyaları yüklemek ve internet ortamında yayınlamak için bir sunucuya yada sunucuda size ait bir alana ihtiyacınız var. Bu sunucu alanında sitenize ait dosyaları depolayıp erişime sunabilirsiniz. Temelde bu işlem için bir adet internet bağlantısı olan bilgisayar yeterlidir. Yani çeşitli teknikler (program, modem port yönlendirme vs.) uygulayarak evdeki bilgisayarınızdan bir web sitesi yayınlamak mümkündür. Ancak bir veri merkezinin gücüne erişemezsiniz.

Sunucular masaüstü bilgisayarlardan çok daha güçlü cihazlardır. Switchler, güvenlik duvarları ve 10 Gbps fiber internet bağlantı hızları, yedekleme ve sunucu yazılımları, kesintisiz güç kaynakları ile desteklenen ve özellikle güvenlik konusunda uzmanların çalıştığı hosting firmalarını tercih etmek en mantıklısıdır. Bu konuda sadece en iyi hizmeti alabileceğiniz bir firmadan ihtiyacınıza uygun bir hosting paketi satın almanız gerekir.

Küçük bir sitenin yıllık alan adı ve hosting maliyeti yaklaşık olarak 70-200 tl civarındadır. Her yıl yenilemeniz gereken bu hizmetleri ücretsiz olarak temin etmeniz pek mümkün değil.

Blogger, WordPress.com yada Wix gibi ücretsiz site oluşturma platformlarında alan adı yada hosting için ücret ödemezsiniz. Ancak siteniz alt alan adı olarak yayınlanır. Yani webtium.wordpress.com gibi bir alan adınız olur. Bu sizin için sorun teşkil etmeyecekse özellikle başlangıç seviyesi blog denemeleri için iyi bir alternatiftir. E ticaret, firma sitesi benzeri kurumsal siteler için pek makul bir yöntem değildir.

Hosting firması seçimi ve hosting paketi seçimi için kendi araştırmanızı yapabilirsiniz. Aynı özelliklerde olan paketlerin fiyatlarını karşılaştırmak iyi bir başlangıçtır. Web sitesi kurma rehberi başlangıcında platform olarak WordPress önerdiğimiz için özellikle WordPress Web Hosting paketi bulunan yada Linux Web Hosting hizmeti veren hosting firmalarından alan adı kaydınızı ücretsiz yapabileceğiniz bir paket satın almanızı tavsiye ederiz.

Web sitesi kurma rehberi eşliğinde kurulum aşamasına geçmeden önce alan adı ve hosting hizmetini sağlamanız gerekmektedir. Mevcut bir alan adınız var ise seçeceğiniz hosting paketinde ücretsiz alan adı transferi bulunmasına dikkat edin. Alan adı kaydı kadar bir ücret daha ödemek istemezsiniz.

Barındırma firması seçiminde dikkat edilmesi gerekenlere bakmakta fayda var. İyi bir başlangıç yapmak birazda seçeceğiniz firma ile alakalı. Kalite ve güveni ön planda tutan, kurumsal duruşunu bozmayan ancak müşterisine yardımcı olmaya çalışan bir barındırma firması ile çalışmak size 20-30 tl lik indirimden çok daha fazlasını kazandırır. Hosting paketinizi istediğiniz zaman yükseltme imkanı sunan firmalardan alacağınız uygun fiyatlı ihtiyacınızı karşılayabilecek bir paketle başlamak size fayda sağlar.

Sınırsız paketler peşine düşmeyin zaten sınırsız hosting paketi olmaz. Paylaşımlı hosting paketlerinde sınırlar sunucunun kapasitesi ve her kullanıcıya ayrılan kaynaklar ile sınırlıdır. Bu zaten hosting paketlerinin açıklamasında belirtilir. Örneğin işlemci, RAM, band genişliği, disk gibi kaynakların tamamını kullanamazsınız.

Hangi firmayı seçeyim, hangisi kaliteli derseniz; Turhost, Vargonen, İsimtescil, Netİnternet gibi bir Türk firmasından bütçenize uygun olan bir hosting paketini seçebilirsiniz.

Web sitesi kurma rehberi 3. adımında WordPress (ileride Joomla, Drupal gibi birçok CMS sistemi eklenecek)  kurulumu ile devam edeceğiz.

WordPress web sitesi nasıl yapılır, kurulum, özelleştirme ve yayımlama

Günümüzde cPanel hosting hizmeti veren firmaların çoğu Softaculous gibi otomatik kurulum eklentileri ile web sitesi yazılımlarının kolayca kurulumuna izin veriyor. Bu eklenti içerisinde farklı amaçlar için yazılmış onlarca ücretsiz yazılım bulmak mevcut. Tek tıklama ile web sitesi kurulumu yada tek tıklama ile WordPress kurulumu olarak tabir edilen yöntemlerin çoğu -belkide hepsi- Softaculous gibi otomatik kurulum eklentileri üzerinden kurulumu anlatır.

cPanel Softaculous eklentisi ile web sitesi kurulumu oldukça kullanışlı ve basit bir yöntemdir. Otomatik kurulumu destekleyen hosting firmaları ile çalıştığınız sürece istediğiniz türde web sitelerini ücretsiz yazılımlar ile kurabilirsiniz.

Bu kısımdan sonra anlatım cPanel ve Softaculous kurulu olan hosting paneli üzerinden anlatıldı.

cPanel Softaculous eklentisi ile WordPress kurulumu

Linux hosting paketleri ile birlikte ücretsiz sunulan Softaculous cPanel eklentisi sayesinde web siteniz için oldukça kolay bir şekilde WordPress kurulumu gerçekleştirebilirsiniz. WordPress ile web sitesi kurmanın en kolay yolu olan ve tek tıklama ile kurulum olarak bilinen yöntemi uygulamaya başlayalım. Kurulum yaklaşık 5 dakika sürmektedir ve videoyu izleyerek ön bilgi edinebilirsiniz.

cPanel ile WordPress kurulumu için takip etmeniz gereken adımlar;

  1. Hosting yönetim sayfasından cPanel’ e giriş yapın,
  2. Öncelikle cPanel içerisinde yer alan Dosya Yöneticisi uygulamasını ile public_html dizinine giriş yapın. İçerisinde yer alan index.htm, index.html veya index.php dosyalarını kaldırın veya farklı bir dizine taşıyın, aksi halde bir hata mesajı görüntülenecek ve yükleme işlemi tamamlanamayacaktır.
  3. Softaculous uygulama grubu içerisinde yer alan (Genellikle “Softaculous Apps Installer” şeklinde görüntülenir)  “WordPress” simgesine tıklayın,
  4. Kurulabilir WordPress sürümüne dair bilgiler görüntülenecektir. “Yükle” yada “Install” butonuna tıklayın,
  5. Web sitenizin www.example.com şekilde açılmasını istiyorsanız Protokol kısmında “http://www.” seçeneğini işaretleyiniz. Kurulumu ana dizine gerçekleştirmek için “Yükleme Dizini” kısmını boş bırakın,
  6. “Admin Account” başlığı altındaki bilgiler WordPress yönetim paneline giriş için kullanılacaktır. Admin Username ve Admin Password” Yönetici kullanıcı adı ve parolasıdır, güçlü bir parola oluşturduğunuzdan emin olun. “Admin E-mail” kısmında web sitesi yöneticisinin e-posta adını girin. “Select Language” kısmından kurulum dilinizi seçin,
  7. Kurulum bilgilerini iletmek istediğiniz e-posta adresini Yükle butonu altındaki kısma ( Email installation details to ) girebilirsiniz. Sayfanın alt kısmında yer alan Yükle butonuna tıklayarak kurulum işlemini başlatabilirsiniz. Bu aşamada tema seçimi de yapabilirsiniz ancak bununla vakit kaybetmeyin. Kurulum tamamlandıktan sonra temaları kolayca kurabilirsiniz.

WordPress kurulum adımlarını tamamladıktan sonra aşağıdaki gibi bir hata ekranı ile karşılaşırsanız, tarayıcınızın çerezleri temizleyebilir, farklı bir tarayıcıdan erişimi deneyebilir yada modeminizi yeniden başlatabilirsiniz.

Şimdi kurulumu kontrol edelim. Öncelikle sitenizin adresinin sonuna /wp-admin/ yazarak yönetici girişi yapın. Kullanıcı adı ve şifrenizi girdikten sonra aşağıdaki görüntüye benzer  yönetim paneline ulaşmanız gerekir.

Tebrikler web sitesi kurma rehberi ile sitenizin kurulumunu tamamladınız.

Şimdi sitenizi yayına hazır hale getirmek için ilk olarak WordPress kurulumdan sonra yapılması gereken ilk ayarlar ı tamamlayalım.

Devamında WordPress kurulumu sonrasında en gerekli eklentileri sitenize yükleyelim ve sonra tema seçimi ve özelleştirmesi ile devam edelim.