Google XML Sitemaps eklentisi arama motorlarına WordPress sitenizdeki sayfaların bağlantılarını göndermek için gerekli .xml dosyasını otomatik oluşturan popüler ve ücretsiz bir WordPress eklentisidir.
Botlarının sitenizi taramasını kolaylaştıran sitemap.xml dosyaları SEO açısından iyi bir uygulamadır.
XML Site Haritası nedir ve ne işe yarar ?
Site haritaları yada Sitemap.xml dosyaları, web yöneticilerinin arama motorlarını sitelerindeki taranabilir sayfalar hakkında bilgilendirmek için oluşturduğu XML tabanlı veri dosyalarıdır.
En basit biçimiyle, bir site haritası, arama motorlarının siteyi daha kolay taraması için, her bir URL’ yle ilgili ek meta verilerle birlikte, bir siteye ilişkin URL’ leri listeleyen bir XML dosyasıdır.
Son güncellenme zamanı, genellikle sayfanın ne sıklıkta değiştiği ve sitedeki diğer URL’lere göre ne kadar önemli olduğu bilgilerini içerir.
WordPress Google XML Sitemaps kurulumu
Google XML Sitemaps eklentisi kurulumu yapmak için tüm eklentilerde uygulayabileceğiniz, WordPress eklenti kurulumu işlemini bilmeniz yeterlidir. Aşağıda üç ayrı yöntemle kurulumlar kısaca anlatılmıştır.
WordPress yönetim panelinden arama yaparak kurulum
Eklentiler > Yeni Ekle > Eklenti Yükle yolunu takip ederek google sitemaps anahtar kelimesiyle arama yaptıktan sonra listeden eklentiye ulaşıp kurabilirsiniz.
WordPress yönetim panelinden dosya yükleyerek kurulum
Eklentiler > Yeni Ekle > Eklenti Yükle > Dosya Seç yolunu takip ederek indirdiğiniz Google XML Sitemaps eklenti kurulum dosyasını yükleyerek kurulumu yapabilirsiniz.
cPanel (plesk vs) aracılığı ile kurulum
İndirdiğiniz dosyayı cPanel aracılığı ile WordPress eklenti klasörüne yükleyin. WordPress eklentilerine gidin ve etkinleştirin.
WordPress Google XML Sitemaps kullanımı
Google XML Sitemaps eklentisi kullanımı sade yönetim sayfası ile oldukça kolaydır. Eklentiyi kurup etkinleştirdikten sonra WordPress yönetim paneli menüsünden Ayarlar > XML-Sitemap yolunu takip ederek eklenti ayar sayfasına erişebilirsiniz.
Etkinleştirme sonrasında eklenti sitemap.xml dosyasını otomatik olarak oluşturulur ve günceller.
Varsayılan ayarlar basit blog siteleri için yeterlidir. Eklenti ayar sayfası isteğinize yönelik özelleştirmeleri yapmanız için 7 ana grupta seçenek sunar. Bunlar;
- Temel Ayarlar,
- Ek sayfalar,
- Yazı önceliği,
- Site Haritası İçeriği,
- Hariç tutulacaklar,
- Sıklıkları değiştir
- Öncelikler başlıkları altında toplanır.
Google XML Sitemap eklentisi kurulumunu tamamladıktan sonra Ayarlar > XML-Sitemap yolunu takip ederek ayar sayfanıza girip, sırasıyla aşağıda verilen ayarları yapmaya başlayabilirsiniz.
Google XML Sitemaps eklentisi ayarları
Google XML Sitemap eklentisi blog tarzı siteler için yeterli olacak seviyede varsayılan ayarlar ile birlikte gelir. Ancak farklı ihtiyaçlarınız doğrultusunda istediğiniz düzenlemeleri yapmanıza olanak sağlar. Sırasıyla tüm ayarların ne işe yaradığına ve önerilere göz atalım.
Ping sonuçları
Bu kısımda arama motorlarına yapılan en son ping zamanını ve ping sonuçlarını görebilirsiniz. Ayrıca manuel olrak arama motorlarına kendiniz ping gönderebilirsiniz.
Temel ayarlar
Güncelleme bildirisi
Arama motorlarına otomatik blog güncellemele bildirisi (ping) yapma ve sitemap.xml dosyanızın adresini sanal robots.txt dosyasına ekleme gibi işlemleri buradan yapabilirsiniz.
Sürekli arama motorlarına ping atmak faydalı değildir ancak sitenizde olan güncellemeleri arama motorlarına bildirmek sayfalarınızın daha hızlı dizine eklenmesine yardımcı olabilir.
- Google’ a sitenizin güncellendiğini bildirin : Yeni bir yayın yayınladığınızda veya eski yayınınızı her düzenlediğinizde, Google tarafından pinglenecektir. Google daha sonra site haritanızı alacak ve muhtemelen yeni yayınınızı dizine ekleyecek.
- Bing’ e sitenizin güncellendiğini bildirin : Bu seçenek işaretlendiğinde eklenti; yeni bir yayın yayınladığınızda veya eski yayınlarınızı güncellediğinizde Bing’e ping işlemi yapacaktır. Bing, daha sonra sitemap’ınızı alıp büyük olasılıkla yeni yayınınızı dizine ekleyecektir. Yahoo Search, Bing tarafından desteklendiğinden, yayınlarınız Yahoo’ da indekslenecektir.
- Sanal robots.txt dosyasına site haritası URL’si ekleme : Bu seçenek işaretlendiğinde site haritanızın URL’sini sanal robots.txt dosyanıza eklenecektir. Sanal robots.txt dosyası kullanmıyorsanız bu kısmı kullanmayın, sitemap.xml adresinizi kendiniz ekleyin.
Gelişmiş seçenekler
Bellek kullanımı gibi ileri seçenekleri içeren bu kısımda siteniz küçük bir siteyse değişikliğe pek ihtiyacınız yok.
Bellek sınırı
Site haritanız talep edilirken bellek yetersiz hatası alırsanız, buradaki sınırı artırmayı deneyebilirsiniz.
Uygulama süresi sınırı
Bellek sınırına benzer, ancak onun yaptığı maksimum yürütme süresi belirler.
XSLT stil sayfası
Normalde bir XML site haritası, insanlar tarafından okunması zor bir XML belgesidir. Eklenti site haritasını daha okunabilir hale getiren özel bir stil sayfası ile gelir.
Kullanmak için “varsayılanı kullan” seçeneğini işaretli tutun veya başka bir stil kullanmak istiyorsanız kendi stil sayfanızın tam URL’ sini girin.
Site haritasının taban URL’sini geçersiz kılma
WordPress’ in bir alt dizine yüklenmesi durumunda site haritanızın alan adınızın kökünde görünmesini istiyorsanız bu seçeneği kullanın.
Site haritasını HTML biçiminde ekleyin
Etkinleştirildiğinde, eklenti HTML biçiminde bir site haritası da oluşturacaktır. Bu, XML standardını anlamayan botlar için yararlı olabilir.
İsimsiz istatistiklere izin ver
Eklentinin yazarına bazı anonim istatistikler gönderecektir. Gönderilecek veriler: Eklenti Sürümü, WordPress Sürümü, PHP Sürümü, dil, blogunuzdaki yayın sayısıdır. Bu verilerin gönderimi ile yazar eklenti hataları hakkında bilgi edinip düzeltebilir.
Ek sayfalar
- Burada, site haritasına dahil edilmesi gereken dosyaları veya URL’leri belirtebilirsiniz. Bu seçenek WordPress olmayan bir sitenin alt dizininde kurulu WordPress sisteminiz için geçerlidir.
Yazı önceliği
- Otomatik öncelik hesaplamayı kullanma : Tüm yazıların site haritanızdaki önceliği aynı olacaktır .
- Yorum sayısı : Yayınların önceliğini hesaplamak için yorum sayısını kullanır.
- Yorum ortalaması : Yayınların önceliğini hesaplamak için yorum sayısını kullanır.
Site haritası içeriği
- WordPress standart içeriği : Site haritanıza dahil etmek istediğiniz öğeleri belirlemenizi sağlar. Örneğin kategorilerin site haritasına eklenmesini istemeyebilirsiniz.
- Özel sınıflandırmalar : Dahil etmek istediğiniz özel yazı türlerine ait sınıflandırmaları (tag ve kategori) belirlemenize yarar.
- Özel gönderi türleri : Dahil etmek istediğiniz tüm özel yazı türlerini belirleyebilirsiniz.
- Son değişiklik zamanı ekleyin : Bu, son değişiklik tarihini site haritasındaki tüm girdilere ekleyecektir. Arama motorları, bu bilgileri sayfayı tekrar ziyaret etme zamanını belirlemek için kullanabilir. Bu seçeneğin etkinleştirilmesi önemle tavsiye edilir.
Hariç tutulacaklar
- Hariç tutulan kategoriler : Bir kategoriyi buraya eklerseniz, bu kategorideki yayınlar site haritanızda görünmez.
- Blog yazılarını hariç tut : Belirli yayınları site haritasından hariç tutmak için bu seçeneği kullanabilirsiniz. WordPress’ in “Yazıyı düzenle” ekranda bulabileceğiniz yazı kimliğini girmeniz gerekiyor. Birden fazla yayını virgül ile ayırın.
Sıklıkları değiştir
Her ne kadar arama motoru robotları bu bilgiyi karar verirken göz önünde bulunduruyor olsa da; “her saat” olarak işaretlenen sayfaları daha az sıklıkla tarayabilir, yada “her yıl” olarak işaretlenen sayfaları da daha sık tarayabilir. Hatta robotlar bazen “hiçbir zaman” olarak işaretlenmiş sayfaları da, beklenmedik değişiklikleri ele alabilmek için tarayabilirler.
Bu ayarları sitenizde bulunan içeriği
- Frekansları değiştirin : Bu ayarla , arama motorlarına blog içeriğinin kaç kez değiştiğine dair bir ipucu verebilirsiniz . Daha eski içeriğin kaç kez yeniden denetlendiğinin arama motoruna bağlı olduğunu unutmayın. Bu kısımdaki önerimiz her tür için doğru bilgileri girmenizdir. Ayda bir güncellenen bir sayfa için saatte bir güncelleniyor bilgisi girmeniz size bir fayda sağlamaz.
Öncelikler
Bu ayarlar ile arama motorlarına sitenin hangi kısımlarının daha önemli olduğuna dair bir ipucu verebilirsiniz. Bu değer her zaman sitenizin diğer tüm içeriğiyle ilişkili olduğundan, her şeyi en yükseğe ( 1.0) ayarlamak mantıklı değildir.
Herhangi bir ayarı değiştirmem gerekiyor mu ?
Google XML Sitemaps eklentisi varsayılan ayarları çoğu blog için uygundur. Önceliklerini değiştirmek, güncelleme sıklığını (frekansları) değiştirmek veya özel yazı türlerini eklemek isterseniz kolaylıkla yapabilirsiniz.
Ayarları varsayılan değerlerine döndürmeniz gerekirse, ayarlar sayfasının sonunda bu işe yarayan butona tıklamanız yeterlidir.
Son olarak eklentinin oluşturduğu sitemap.xml dosyanızın adresini Google Search Console’ a eklemeniz gerekir.
WordPress Google xml sitemaps eklentisi hataları
Bu kısımda karşılaşılan hataları ve çözümlerini bulabilirsiniz.
Google XML Sitemaps eklentisi tarih hatası
Google XML Sitemaps eklentisini pasif hale getirin ve yeniden etkinleştirin. Site haritanızı yeniden gönderin. Hata devam ederse site haritanızı online sitemap validator araçları ile test edin.
Site haritaları hakkında daha fazla bilgi için xml site haritaları konulu makalemize ve ziyaretçi site haritası oluşturma makalemize göz atabilirsiniz. Google XML Sitemaps eklentisi dışındaki seçenekler için WordPress XML site haritası eklentileri konusuna göz atabilirsiniz.