WordPress kurulumdan sonra yapılması gereken ilk ayarlar özellikle arama motoru optimizasyonu yani SEO açısından önemlidir. Ayrıca site ön yüzünde görünümü etkileyecek ayarlar ve yönetim paneli için temel ayarlar da bulunur.
WordPress web sitenizin kurulumunu web sitesi kurma rehberi ile yada farklı bir şekilde tamamlamış olabilirsiniz. Sitenizin istediğiniz gibi görünmesini sağlamanız, daha güvenli hale getirmeniz, daha kolay yönetmeniz ve arama motorları için optimize edilmiş hale getirmeniz için önemli olan bazı temel ayarları yapmanız gerekir.
WordPress yönetim paneline giriş yaparak bu ayarları kısa sürede (5dk) tamamlayabilirsiniz. Yönetim paneline giriş yaptıktan sonra Ayarlar sekmesi altından gerekli sayfalara erişebilirsiniz.
Genel ayarlar
Bu ayar grubundaki alanlar sitenizin bazı basit ama önemli ayarlarını belirler. Bazılarının kurulum sırasında belirlenmesi istenen bu alanları kurulum sonrasında genel ayar grubundan bunları değiştirebilirsiniz.
Site başlığı : Bir çok tema her sayfanın başında (menüde), tarayıcının başlık alanında ve beslemelerde tanımlayıcı olarak site başlığını gösterir. Bir çok temada slogan da görüntülenir. Bu kısma sitenizin adını yazın. Genel olarak alan adıyla aynıdır. Örneğin http://example.com için Example başlık olarak girilebilir.
Slogan : Sitenizin bir sloganı varsa buraya yazabilirsiniz. Örneğin WordPress.com için Code is poetry gibi.
WordPress Adresi (URL) : WordPress adresi ve site adresi aynı da olabilir (example.com), farklı da, örneğin WordPress çekirdek dosyaları kök klasör yerine (example.com/wordpress) gibi bir alt klasörde de yer alabilir. Standart kurulum için url yi aynen bırakın.
Site Adresi (URL) : Sitenizin adresidir. Standart kurulum için url yi aynen bırakın.
E-posta adresi : Sitenizin size bildirim e postaları göndermesi için kullanacağı e posta adresini buraya girin.
Üyelik : Eğer site ziyaretçilerinin site yöneticisi yerine kendi başlarına üye olabilmelerini isterseniz, İsteyen herkes kayıt olabilsin seçeneğini işaretleyin. Üyelik sistemi herkese açık olan WordPress sitelerine sürekli olarak farklı amaçlarla (backlink – spam) otomatik kayıt oluşturan sonrasında yorumlar bırakan sistemler mevcut. Blog tarzı bir site kurduysanız ilk etapta “İsteyen herkes kayıt olabilsin” seçeneğini işaretlemeyin.
Yeni kullanıcının varsayılan rolü : Yeni kullanıcılara ister yönetici tarafından oluşturulsun, ister kendileri kayıt olmuş olsun varsayılan bir rol atanacaktır. Bu alanı “Abone” olarak bırakın. Diğer rol seçenekleri yazılar yada sayfalar üzerinde düzenleme yetkisine sahiptir.
Site lisanı : Lisanınızı belirleyebilir ve bu sayede dil dosyalarının otomatik olarak indirilip yüklenmesini sağlayabilirsiniz (dosya sisteminizde yazma hakkı varsa yapılabilir). Kurulum sırasında belirtilmesi gereken bu seçeneği yönetim panelinin de kendi dilinizde olması için Türkçe olarak belirleyin.
Zaman dilimi : UTC Koordine Evrensel Zaman demektir. “Avrupa >İstanbul” seçin
Tarih Biçimi : Gün/ay/yıl (d/m/y) olarak seçin.
Zaman Biçimi : 24 saatlik zaman biçimini (23:07) seçin.
Haftanın Başladığı Gün : Pazartesi olarak seçin.
Yazma ayarları
Varsayılan Yazı Kategorisi : Uncategorized isimli varsayılan kategori WordPress tarafından sitenize kurulumda eklenir. Sitenize Tüm Yazılar > Kategoriler yolunu takip ederek yeni (örneğin “Genel” isminde) bir kategori ekleyin, bu yeni kategoriyi varsayılan olarak işaretleyin ve “Uncategorized” isimli kategoriyi silin. Güncelleme: WordPress 5 sonrasında varsayılan kategori ismi Genel olarak değiştirildi. 🙂 ayarı olduğu gibi bırakabilirsiniz.
Varsayılan yazı biçimi : Sitenizde özel bir yazı biçimi kullanmıyorsanız “Standart” olarak seçin.
Okuma ayarları
Ön sayfa görünümleri : Sabit bir sayfayı yada en günceller başta olacak şekilde yazı listesini ana sayfa olarak belirleyebilirsiniz. Bunun yanında yazılarınız için ayrı bir blog sayfası tanımlayabilirsiniz.
En fazla gösterilecek blog sayfası adedi : Kategori yada etiket sayfalarınızda sayfa başına gösterilecek yazı sayısını belirleyebilirsiniz. Genelde varsayılan olarak belirlenmiş 10 adet yazı kullanılır.
Beslemelerde gösterilecek en güncel kayıt adedi : RSS beslemelerinde gösterilecek güncel yazı sayısını belirleyebilirsiniz. Varsayılan olarak belirlenmiş 10 adet yazı kullanılır.
Her yazı için, göster : Kategori, etiket sayfası, blog sayfası gibi sayfalarda listelenen yazıların özetimi yoksa yazının tamamının mı gösterileceği belirlenir.
Arama motoru görünürlüğü : Bu seçeneği işaretlemeniz durumunda WordPress botlar için noindex, follow metasını ekler. Bu meta ayarınıza muhtemelen sadece Googlebot uyar.
<meta name=robots content="noindex,follow"/>
Tartışma ayarları
Tartışma ayarları pingback, kullanıcıların yorum yapma, avatar belirleme gibi ayarları içerir. Özellikle site içeriğinden sorumlu olduğunuz ve yorumlar içerik olarak değerlendirildiğinden dikkat etmelisiniz. İleride AdSense gibi reklam ağlarına katılmak isterseniz yorumlar içerisinde program politikalarına aykırı içerik bulunmaması iyi olur.
Yoğun bir yorum trafiği bulunmayan siteler için her yorumun yöneticiler tarafından değerlendirilip yayınlanması daha güvenlidir. Ancak yoğun olarak yorumlar aracılığı ile kullanıcı etkileşimi olan siteler kara liste kullanarak ve otomatik yorum denetimi ile daha pratik bir yönetim sağlayabilir.
Varsayılan makale ayarları: Artık pek kullanılmasa da geri bildirim ve geri izlemeleri buradan etkinleştirebilirsiniz.
Diğer yorum ayarları : Kullanıcıların yorum yapmak için üye olmaları ve yorum listesi görünümü ayarlarını yapabilirsiniz.
Şu durumlarda bana e-posta gönder : Sitenizi düzenli olarak denetliyorsanız her yorum yapıldığında mail almayı pek istemezsiniz. Yinede isterseniz buradan yapabilirsiniz.
Bir yorum görünmeden önce : Bu kısımda daha önceden onaylı bir yorumu olan kullanıcının sonraki yorumlarının onay beklemeden yayınlanmasını yada yapılan her yorumun yönetici tarafından onay beklemesini sağlayabilirsiniz.
Yorum Denetimi : Eğer bir yorumun içeriğinde, isminde, adresinde, e-posta adresinde ya da IP numarasında bu alana tanımladığınız kelimelerden biri varsa yorum denetleme için bekletmeye alınır.
Yorumlar için Kara Liste :
Avatarlar
Avatar Görünümü : Bu seçenek işaretlenirse kullanıcılara ait https://tr.gravatar.com/ üzerinden oluşturulan avatarlar kullanılabilir olur. Yorumların yanında, forumlarda ve yazar kısmında gravatar görüntülenir.
Grvatar göstermek hoş bir uygulamadır. Ancak site açılış hızını artırmak için kapatmayı düşünebilirsiniz. Avatar eklentisi ile siteniz üzerinde barınan resimleri avatar olarak göstermek iyi bir alternatiftir.
En Yüksek Puan : Gravatar görüntüleri belirli yaş grupları için sınıflandırılır.
- G — Tüm izleyiciler için uygun
- PG — 13 yaş ve altındaki izleyiciler için uygun değil
- R — 17 yaş ve üzeri olgun izleyiciler için uygun
- X — Yukarıdakinden daha da olgun izleyiciler için
Bu seçeneklerden en uygunu G Tüm izleyiciler için uygun olandır.
Varsayılan Avatar : Gravatar üzerinde bir profili olmayan kullanıcılar için varsayılan bir resim gösterir.
Gravatar nedir diye merak edenler için kısaca profil resimlerini tüm sitelerde kullanmanızı sağlayan bir servistir diyebilirim. Gravatar eklentileri kullanarak kullanıcıların istedikleri bir resmi yüklemelerini de sağlayabilirsiniz.
Ortam ayarları
Genelde temalar ihtiyacı olan görselleri kendi düzenleri çerçevesinde boyutlandırırlar. Yani arşiv sayfaları (kategori, yazar gibi) gibi kısımlarda kullanmak için görsellerin farklı boyutlarda kopyalarını alırlar.
Görselleri yıllık ve aylık bazda klasörlerde tutabilirsiniz. 50-100 adetten fazla görseliniz varsa yıllık ve aylık bazda tutmayı düşünün. Bu cPanel üzerinde daha düzenli bir görünüm ve klasörlerin daha hızlı açılmasını sağlar.
Kalıcı bağlantı ayarları
WordPress kurulumundan sonra yapılması gereken ilk ayarlar içerisinde belkide en önemlisi kalıcı bağlantı ayarlarıdır.
Kalıcı bağlantı ayarları SEO açısından oldukça önemlidir. Mümkün olan en basit url yapısını kullanın. Blog siteleri için önerim sadece yazı ismini, kategori temeli için “kategori” ve etiket temeli için “etiket” kullanmanız. Örnek görünümler;
Yazılar:
https://webtium.com/wordpress-kurulumundan-sonra-yapilmasi-gereken-ilk-ayarlar/
Sayfalar:
https://webtium.com/web-sitesi-kurma-rehberi/
Kategoriler:
https://webtium.com/kategori/wordpress/
Etiketler:
https://webtium.com/etiket/wordpress/
Kalıcı bağlantı ayarlarını tamamladıktan sonra aşağıdaki adımları da uygulayabilirsiniz. Buradan sonraki adımlar birer ayar olmasa da tasarımınız bitip siteniz ziyarete hazır hale gelinceye kadar bazı can sıkıcı hatalar yapmanızı önler.
Örnek içeriği kaldırın
WordPress kurulum sırasında standart olarak birer adet örnek yazı, sayfa ve yorumu sitenize ekler. Bunlar yeni kullanıcıların ilk aşamada yönetim panelini kullanmayı öğrenmeleri ve sitenin boş görünmemesini sağlamak içindir.
Bu örnek içeriğin arama motorları tarafından dizinlerine eklenmesini önlemek için kaldırın.
Örnek yazıyı kaldırın : Yazılar > Tüm Yazılar yolunu takip ederek Hello world! başlıklı örnek yazıyı seçip silin.
Örnek sayfayı kaldırın : Sayfalar > Tüm Sayfalar yolunu takip ederek Sample Page başlıklı örnek sayfayı seçip silin.
Örnek yorumu kaldırın : Yorumlar sekmesini tıklayarak yorum listesinden örnek yorumu silin.
WordPress’ i bakım moduna alın
Bakım moduna alınan bir site sadece izin verilen kullanıcılar tarafından görüntülenebilir. Diğer tüm ziyaretçiler hazırlayacağınız bir karşılama sayfasına yönlendirilir. WordPress bakım modu eklentileri ile kolayca istediğiniz zaman sitenizi bakım moduna alıp yayına kapatabilirsiniz.
Sitenizi kurup yayına hazır hale getirdikten sonra yapılacaklardan birinin sitenizi yayına kapatmak olması ilk bakışta garip gelebilir. Sitenizi ziyarete açmadan önce tasarımı tamamlayıp, içerik girişi yapmak ve sitenizi arama motorları için uygun hale getirmek iyi bir başlangıç yapmanızı sağlar.
WordPress kurulumundan sonra yapılması gereken ilk ayarlar tamamlanıp, örnek içerik kaldırma ve bakım moduna alma işlemi sonrasında içeriklerin hazırlanması, tema seçimi, özelleştirmeleri yapmaya başlayabilirsiniz.