WordPress site taşıma rehberi

yazar:

kategori:
Buradasınız: Anasayfa » Genel » WordPress site taşıma rehberi

WordPress site taşıma rehberi ile sitenizi kolayca kişisel bilgisayarınıza, yeni bir sunucuya, farklı bir alan adına güvenli ve kayıpsız olarak taşıyabilirsiniz.

Barındırma firması seçimi iyi yapıldığında muhtemelen uzun yıllar site taşımaya ihtiyaç duyulmaz. Bu nedenle öncelikle hosting seçimini iyi yapmalısınız. Çünkü hosting sorunu yaşayanlar ilk olarak sitesini farklı bir firmaya taşımayı düşünürler.

Fiyatın ön planda tutulduğu hosting seçiminde ise ikinci yada sonraki yıllar ödenecek fiyat pek düşünülmez. İlk yıl için aylık 2 dolar olan indirimli fiyatlar ikinci yıl aylık 10 doların üzerine çıkmaya başlar ve yıl boyunca emek verilerek hazırlanan blog siteleri için göç vakti gelir.

WordPress sitenizi taşıma işlemini eklentiler yardımıyla yada manuel olarak yapabilirsiniz. Eklentilerin ücretsiz sürümleri ile taşımada dosya boyutu sınırı gibi engellere takılmanız muhtemeldir. WordPress dosya boyutu ve veritabanı dosya boyutunuz yüksek ise elle taşıma daha iyi bir tercihtir.

Temel olarak bir ana bilgisayardan diğerine WordPress göçü; dosyaların taşınması, veritabanının taşınması ve yeniden yapılandırma (gerekirse) olmak üzere üç bölümden oluşur.

Öneri: WordPress taşıma işlemini anlatan bir çok site ve rehber bulunur. Hangisini seçerseniz seçin mutlaka her şeyden önce WordPress’ e ait dosya ve veri tabanı yedeğini alın.

WordPress site taşıma için takip etmeniz gereken adımlar;

  1. Dosyaların taşınması
  2. Veri tabanının taşınması
  3. Yapılandırma

Ayrıca taşıma işlemine başlamadan önce cache eklentisi kullanıyorsanız pasif hale getirin veya eklentiyi kaldırıp cache dosyalarını silmeyi düşünün.

WordPress dosyalarını taşıyın

Dosyalarınızı bir sunucudan diğerine taşımak ilk adımdır. Bunun için FileZilla gibi bir FTP istemcisi yada cPanel dosya yöneticisini kullanabilirsiniz.

FileZilla kullanımı hakkında daha fazla bilgi için FileZilla ile dosya taşıma konusuna göz atabilirsiniz. FileZilla gibi dosya aktarım programları dosya yazma işlemini doğrulamalı olarak yaparlar. Ancak işlemin uzun zaman aldığını unutmayın. Tavsiyem tek bir .zip dosyası oluşturup taşıma işlemini yapmanız.

Eski ana makineniz cPanel kullanıyorsa, tüm site dosyalarınızın bir .ZIP arşivi oluşturmak için Dosya Yöneticisi aracını kullanabilirsiniz. Daha sonra bunu yeni sunucuya aktarabilir ve ayıklayabilirsiniz. Bu size zamandan tasarruf sağlayacaktır, çünkü büyük bir dosya aktarmak binlerce küçük dosyayı aktarmaktan daha hızlıdır.

Dosyaları zip arşivine ekleyin

Bu aşamada WordPress’ e ait bütün klasör ve dosyalarınızın sıkıştırılmış bir arşivini oluşturmalısınız. Sıkıştırma formatı olarak .zip tercih edin. Linux, Windows yada MacOS işletim sistemlerinde .zip formatındaki dosyalarınız ile kolayca işlem yapabilirsiniz.

Kişisel bilgisayardan bir sunucuya taşıma yapacaksanız WordPress’ e ait tüm dosyaları bir zip arşivine ekleyin. Öncelikle kişisel bilgisayar üzerinde kullandığınız geliştirme ortamında (WAMP XAMPP gibi) WordPress’ e ait kök klasörü bulun. Ardından sıkıştırın.

Aktarımı yapacağınız WordPress, bir barındırma firmasının sunucusundaysa cPanel ile “public_html” klasörünü .zip formatında arşivleyin ve bilgisayarınıza indirin.

Dosyaları yeni sunucuya yükleyin

Bir önceki aşamada oluşturduğunuz .zip arşivini yeni sunucunun kök dizinine yükleyin. Kök dizin barındırma firması sunucuları için public_html klasörüdür. Kişisel bilgisayar üzerine taşımak için kök dizinler;

  • wamp için c/wamp/www klasörü,
  • xampp için c/xampp/htdocs klasörüdür.

Sıkıştırılmış dosyaları kök klasörü içerisine çıkarın. Bu aşamada en sık yapılan hatalardan biri arşiv ana klasörünün kök dizine çıkartılmasıdır. Haliyle bu durumda WordPress çalışmayacaktır. Bu nedenle Klasözr içeriğinin olması gerektiği yerde olup olmadığını kontrol edin.

WordPress veritabanını taşıyın

Veritabanı taşıma işlemini üç kısa adımda tamamlayabilirsiniz.

  1. Yeni sunucuda bir veritabanı ve tam yetkili bir kullanıcı oluşturun.
  2. Mevcut veritabanını dışa aktarın. (export)
  3. Dışa aktardığınız verileri yeni sunucuda bulunan veritabanda içe aktarın. (import)

Yeni sunucuda veritabanı oluşturun

Veritabanını taşımadan önce yeni sunucuda bir MySQL veritabanı ve bu veritabanı üzerinde tam yetkili bir kullanıcı oluşturun. WordPress’i taşıyacağınız yer localhost yada bir sunucu olabilir. Bu durumda adımı phpMyAdmin yada cPanel kullanarak kolayca halledebilirsiniz.

Sunucularda bu işlemi yapmak için cPanel girişi ardından Databases > MySql Database Wizard yolunu takip ederek kolayca bir varitabanı ve kullanıcı ekleyebilirsiniz.

Localhost için localhost/phpmyadmin adresinden phpMyAdmin kullanarak yeni bir veritabanı ve kullanıcı ekleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Mevcut veritabanını dışa aktarın

  • Kullanmakta olduğunuz veritabanını aktarmak için phpMyAdmin ekranına giriş yapın.
  • Aktarmak istediğiniz veritabanını seçin ve Export sekmesine tıklayın.
  • Metod olarak “Quick – display only the minimal options” ve Format olarak “SQL” i seçin.
  • “Go” yada “Git” butonuna tıklayın.

Veritabanına ait SQL dosyası bilgisayarınıza indirilmeye başlayacaktır. Bu dosyayı aktarımda kullanmak üzere istediğiniz bir yere kaydedin. İleride veritabanını yedeklemek için aynı yöntemi kullanabilirsiniz.

Mevcut veriyi yeni veritabanına aktarın.

Sıra veritabanını içe aktarmaya geldi. Yeni sunucudan phpMyAdmin girişi yaptıktan sonra sol taraftan oluşturduğunuz yeni veritabanını seçin.

  • Import sekmesini tıklayın.
  • Choose File butonunu kullanarak bilgisayarınıza indirdiğiniz SQL dosyasını seçin.
  • Sayfanın altında “Go” yada “Git” butonuna tıklayarak içe aktarmayı başlatın.
  • Aktarımın başarılı olduğu mesajı görüntülendikten sonra bu adım tamamlanmış ve veritabanı yeni sunucuya aktarılmıştır.

İleride WordPress veritabanını yedekten geri döndürmeniz gerekirse SQL dosyası olarak dışa aktardığınız dosyaları bu şekilde geri yükleyerek veritabanını kurtarabilirsiniz.

WordPress’i yeniden yapılandırın

Dosyalarınız ve veritabanınız aktarıldıktan sonra tek yapmanız gereken WordPress uygulamasını yeni sunucuda çalışacak şekilde yeniden yapılandırmaktır. WordPress’ in MySQL veritabanı ile bağlantı kurabilmesi için yeni bilgileri tanıtın, alan adı bilginizi ve gerekli olması durumunda URL lerinizi düzenleyin.

Yeni veritabanı bilgilerini WordPress’ e tanıtın

Bunu yapmak için WordPress kök klasörünüzde wp-config.php dosyasını açın ve aşağıdaki satırları bulun:

define ('DB_NAME', 'veritabanı-adı');
define ('DB_USER', 'veritabanı-kullanıcı-adı');
define ('DB_PASSWORD', 'kullanıcı-şifresi');

Öncelikle bu değerleri gerçek veritabanı, veritabanı kullanıcı adı ve şifrenizle değiştirmeniz gerekir. Bu sebeple önceki adımda oluşturduğunuz veritabanı adı, kullanıcı adı ve şifresini ilgili yerlere girin ve bu dosyayı kaydedin. Bu işlemin ardından WordPress siteniz yeni sunucunuzda yada localhost üzerinde çalışmalıdır.

Alan adı bilgisini düzenleyin

Alan adınız değişmediği sürece bu adımdan sonraki ayarları yapmanıza gerek yoktur. Sadece yeni barındırma firmanıza hosting DNS bilgilerini düzenlemelerini rica etmeniz yeterlidir.

ÖNEMLİ!
Sitenizin alan adını değiştirirseniz, ek yapılandırma gerektiği unutmayın. Bu durumda WordPress sitenizin URL’ sini değiştirmeniz gerekir.

URL ayarları veri tabanında bulunur. Dosyalar ve veri tabanı taşındıktan sonra alan adı tanımları düzgün bir şekilde yapılmazsa WordPress düzgün çalışmayacaktır. Hangi durumlarda gereklidir ?

  • Localhost üzerinden bir sunucuya taşıdıktan sonra
  • Sunucudan localhost e taşıdıktan sonra
  • Alan adınızı değiştirirseniz
  • http den https ye geçiş yaparsanız yada tam tersi

Değişikliği doğrudan veritabanı üzerinden yapmak için ;

  • phpMyAdmin girişi yapın
  • sol taraftan veritabanını seçin
  • options tablosunu seçin (önek_options şeklindedir)
  • ilk iki satırdaki siteurl ve home değerlerine option_value üzerine çift tıklayarak sitenizin yeni adresini girin.

functions.php dosyasını kullarak güncelleme

Doğrudan veritabanında değişiklik yapmak yerine “update_option” adlı WordPress geliştiricileri tarafından sağlanan bir işlevi de kullanabilirsiniz.

Temanızın functions.php dosyasına aşağıdaki satırları ekleyin:

update_option ( 'siteurl', 'http: //www.new-site-address.com'); 
update_option ( 'home', 'http: //www.new-site-address.com');

Sitenizi bir kez çalıştırdıktan ve çalıştığından emin olduğunuzda, bu satırları functions.php dosyanızdan silmelisiniz. Ayarlar veritabanınızda zaten saklanır ve siteniz her yüklendiğinde değiştirilmesine gerek yoktur.

Veritabanındaki diğer URL leri değiştirin

WordPress taşıma işlemini yeni bir alan adına tanımlı sunucuya yaptıysanız; WordPress veritabanında bulunan diğer; örneğin resim URL leri ve yazı içindeki kendi sitenize verdiğiniz linkleri düzenlemeniz gerekir.

Bu işlemi basitçe  Better Search Replace eklentisi ile yapabilirsiniz. Bu eklenti veritabanında aradığınız bir değeri istediğiniz bir değerle değiştirmenize yarar.

Eklentiyi kurup değişiklik yapmaya başlamadan önce mutlaka veritabanı yedeğini alın. Eklentiyi kurup etkinleştirdikten sonra Araçlar sekmesi altından giriş yapabilirsiniz.

Search for kısmına eski URL nizi,

Replace with kısmına yeni URL nizi girin,

Select tables kısmından istediğiniz tüm tabloları seçerek sayfanın altındaki Run Search/Replace butonuna tıklayın.

İşlem tamamlandığında taşımadan sonra görünmeyen resim yada yazı içlerinde eski alan adınıza yönlenen bağlantılar yeni URL ile düzenlenmiş olacaktır.

İki farklı WordPress yüklemesi arasında içerik aktarımı

Bazen yalnızca WordPress sitenizdeki içeriği bir kurulumdan diğerine aktarmak isteyebilirsiniz. Bu gibi durumlarda WordPress, yazıları, yorumları, kullanıcıları, ekleri ve diğer bilgileri yalnızca birkaç tıklamayla taşımak için kolay bir mekanizma sağlar. Bunu yapmak için, önce mevcut WordPress kurulumu yönetim panelinde yönetici olarak oturum açın ve soldaki menüden Araçlar -> Dışarı aktar’ı seçin.

Bu sayfada, Yayınlar, Sayfalar ve diğer mevcut içeriğinizin mi  aktarılacağını yoksa tüm içeriğin mi dışa aktarılmasını istediğiniz sorulacaktır. Tüm içeriği yada hangilerini isterseniz taşımayı seçin. Ardından “Aktarım Dosyasını İndir” düğmesine basın ve .xml dosyasını bilgisayarınıza kaydedin.

Şimdi, yeni WordPress kurulumuna giriş yapın ve sol menüden Araçlar -> İçe Aktar’ı seçin. Bu sayfada, önceki WordPress kurulumunuzdan içerik içe aktarmak için “WordPress” i seçin.

Bir sonraki sayfada, yeni içeriğin mevcut bir yazar adıyla yayınlanıp yayınlanmayacağını veya yeni bir kullanıcı adı altında yayınlanmasını isteyip istemediğinizi seçmeniz gerekir. “Dosya eklerini indir ve al” onay kutusunu işaretlediğinizden emin olun. Bu, WordPress’in tüm yayınlarınızı ve onlara eklediğiniz diğer medyaları da içeren yazıları doğru bir şekilde taşımasını sağlayacaktır.

Son olarak, Gönder düğmesine basın ve içeriğinizi yeni WordPress kurulumuna aktarın.

Blog içeriğinizi WordPress.com’ dan bir barındırma hesabına aktarım için de bu yöntemi kullanabilirsiniz.

ÖNEMLI!

İki farklı WordPress yüklemesi arasında içerik aktarımı yalnızca yayınlarınız, sayfalarınız ve medya içeriğini aktarır. WordPress.com’ da yada eski WordPress kurulumunda kullandığınız eklentiler ve temalar aktarmanın bir parçası değildir. Yeni bir tema seçmeniz ve ek olarak ihtiyacınız olan tüm eklentileri yeniden yüklemeniz gerekir.

WordPress site taşıma sonuç ve yardım

Sonuç olarak WordPress sitenizi manuel olarak taşımak en sağlam yoldur. Bu yöntem WordPress’ i tanımanıza yardımcı olur ve işlemin büyük oranda sizin kontrolünüzde gerçekleşmesini sağlar.

Aktarmak istediğiniz web sitesi küçük bir blog ise ve tecrübeniz bulunmuyorsa, WordPress sitenizi taşıma konusunda yada WordPress site taşıma rehberi ile yaşadığınız tecrübeyi yorum kısmına ekleyerek yardımcı olabilecek insanlara erişebilirsiniz.