WordPress sitenin tema ve eklentilerini öğrenmenin yolları

yazar:

kategori:
Buradasınız: Anasayfa » Genel » WordPress sitenin tema ve eklentilerini öğrenmenin yolları

WordPress sitenin kullandığı tema ve eklentileri öğrenme yöntemleri tamamen siteye ait CSS ve JS dosya isimlerini gözden geçirme esasına dayanır. İhtiyacınıza uygun olan yöntemi seçerek kolayca uygulayabilirsiniz.

WordPress ile kurulmuş bir sitenin kullandığı tema ve eklenti isimlerini kolayca öğrenmek için ücretsiz online araçları kullanmak en pratik yoldur. Bu makalede WordPress tema adını bulmak ayrıca eklenti isimlerini öğrenmek için kullanabileceğiniz hızlı ve güvenilir sonuç veren en iyi araçları listeledik.

Ayrıca sayfanın kaynak koduna bakarak tema ve eklenti isimlerini nasıl öğrenebileceğinizi de yazının devamında bulabilirsiniz.

WordPress ile kurulmuş bir sitenin kullandığı tema ve eklentiler nasıl bulunur?

Öncelikle WordPress ile hazılanan sitelerin tema ve eklenti isimlerini öğrenmek için kullanılan temel mantığı açıklayalım. Bu basit olarak internet tarayıcıları, web, HTML ve WordPress’ e ait temel özelliklerden yararlanma esasına dayanır.

Nasıl yapılır ve hangi özellikler kullanılır?

  • Tarayıcılar web sayfalarını görüntülemek için HTML öğelerinin yanı sıra gerekli olan CSS ve JS dosyalarını da yükler.
  • Satır içi olarak belirtilmeyen CSS ve JS kodlarına ait dosya adresleri <link> etiketleri ile sayfaya eklenir.
  • WordPress ile hazırlanmış  bir siteyi ziyaret ettiğinizde tema ve eklentilere ait CSS ve JS dosyaları tarayıcıya yüklenir.
  • Her tema ve eklenti kendine ait bir klasör içinde dosyalarını barındırır.
  • WordPress temaları /wp-content/themes/ klasörü altında, eklentileri /wp-content/plugins/ klasörü altında bulunur.
  • Sayfa kaynak kodu analiz edilerek içerisinde /themes/ ve /plugins/ geçen URL ler ayrıştırıldığında kullanılan tema ve eklenti isimleri kolayca bulunabilir.

Aşağıda anlatılan tüm yöntemler yukarıda sıraladığımız özelliklerden faydalanarak istediğinize erişmenizi sağlar. Online araçlar bu işi yine kaynak koduna bakarak bir algoritma dahilinde yazılım ile çözer.

WordPress sitenin tema ve eklentilerini öğrenmek için kullanabileceğiniz yöntemler

WordPress ile kurulmuş sitelerin kullandığı tema ve eklenti isimlerini öğrenmek için uygulayabileceğiniz en pratik yol ücretsiz online araçları kullanmaktır.

Online araçlar ve tarayıcı eklentileri WordPress tema ve eklenti öğrenme işini sizin yerinize hızlıca yapar. Tema ve eklentileri liste halinde sunarlar. Kaynak koduna bakmak biraz zaman ve tecrübe istese de stil özelleştirmeleri ve satır içi kodlara ait daha fazla detaya ulaşmanızı sağlar.

Online araçlar

WordPress tema bulma, eklenti bulma konusunda ücretsiz hizmet veren bir çok site mevcut. Bu başlık altında size en iyi sonucu üretebilecek olan araçları listelemeye çalıştık.

Bu araçlar ile istediğiniz WordPress sitesine ait tema ve eklenti isimleri öğrenebileceğiniz gibi bunun yanında faydalı olabilecek ek bilgiler de sunuyorlar. Tema yada eklenti ismi yanında nereden temin edebileceğiniz, fiyat bilgisi, popülerlik gibi işe yarar bilgiler edinmek istiyorsanız online WordPress tema ve eklenti bulma araçlarını deneyebilirsiniz.

Online araçların muhtemel dezavantajı kendilerine ait bir veri tabanı kullanıyor olmalarıdır. Bu, veri tabanında tanımlı olmayan bir tema yada eklentiyi tespit etmeleri mümkün olmayabilir anlamına gelir.

WordPress sitenin kullandığı temayı bulmak ve kurulu ve aktif eklentileri öğrenmek için kullanabileceğiniz online araçlar;

CodeinWP

Bu araç bir sitenin kullandığı içerik yönetim sistemi yanında kullandığı temayı da tespit edebiliyor. Yapmanız gereken tek şey CodeinWP adresini ziyaret edip kutucuğa merak ettiğiniz sitenin adresini yazmak.

CMS ve tema ismini öğrenebildiğiniz gibi tema üreticisinin web sitesi adresine erişmeniz de mümkün. Merak ettiğiniz siteye ait tema ücretli (premium olarak da geçer) bir tema ise bu adres üzerinden temayı temin edebilirsiniz.

CodeinWP ile muhtemelen istediğiniz sitenin temasını öğrenebilirsiniz ancak buradan bir sonuç elde edemezseniz diğer araçları deneyebilirsiniz.

ScanWP

ScanWP online olarak kullanabileceğiniz araçlar yayınlayan bir sitedir. Ayrıca Chrome eklentileri de mevcut. Sitede taramalardan elde edilen en popüler tema ve eklentilerin listesine de ulaşabilirsiniz.

Site ana sayfasına giderek kutucuğa tema ve eklentilerini öğrenmek istediğiniz sitenin adresini yazıp Dedect butonuna basmanız yeterli.

Bir iki dakika içinde sonuçlar listelenir. ScanWP ilk olarak kullanılan temaya ait ücret, satın alabileceğiniz site, etiketler, tema site adresi, versiyon ve yazar bilgilerini listeliyor. Ardından bulduğu eklentileri listeye eklemeye başlıyor. Eklentiler konusunda oldukça başarılı olduğunu söyleyebiliriz.

WpThemeDedector

Tema ve eklentileri öğrenmek için kullanabileceğiniz diğer bir sitede WpThemeDedector.

Tarayıcı eklentileri

Tema ve eklenti araştırmasını sıkça yapıyorsanız tarayıcınıza bir eklenti kurmak iyi bir seçenek olabilir. Bu amaçla kullanabileceğiniz farklı tarayıcılar için eklentiler mevcuttur. Kullandığınız tarayıcı için uygun eklentiyi kurup deneyebilirsiniz.

Chrome eklentileri

Sitelerle uğraşmak istemeyen veya sürekli elinin altında bir araç bulundurmak isteyenler ise Chrome tarayıcı eklentisini aşağıdaki adreslerden edinebilirler.

https://chrome.google.com/webstore/detail/wordpress-theme-and-plugi/jdflfokckhmchfpokjmpcoblghjngjja

Online araçlarda tanıtılan WPScan’ a ait Chrome eklenti olduğundan bahsetmiştik. Bu eklentiye aşağıdaki adresten erişebilirsiniz.

https://chrome.google.com/webstore/detail/scan-wp-detect-wordpress/jgepgcdhakjacecafilmhdnifekocmcl

Mozilla Firefox eklentisi

Aynı şekilde Firefox kullananlar için bu işi yapacak eklentinin adresi ise;

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/wp-theme-and-plugins-detector/

Yukarıdaki seçenekler ile bir sonuç elde edemezseniz yorum kısmına tema ve eklentilerini öğrenmek istediğiniz sitenin adresini ekleyerek yardım alabilirsiniz.

Sayfa kaynak koduna bakarak tema ve eklenti bulma

Online araçlar daha zahmetsiz olsa da kaynak koduna bakmak daha garanti bir yoldur.

HTML <link> elemanı sayfa dışı kaynakları tanımlamak için kullanılır. Temelde bu eleman içinde yapılan tanımlamalar ile tema ve eklentilerin hangileri olduğuna ulaşılır.

Eklenti bulma

Merak ettiğiniz siteyi tarayıcıda açın. Kullandığınız tarayıcıya göre değişebilir ancak genelde sayfaya sağ tıklayıp Sayfa Kaynağını Görüntüle yolunu takip edin.

Yeni bir sayfada yorumlanmamış bir html çıktısı görüntülenecektir. ctrl+f tuşuyla arama kutusunu açın. /wp-content/plugins/ kelimesini arayın. Bulduğunuz satırları aşağıdaki örnekteki gibi yorumlayın. Bu yolla eklentileri bulabilirsiniz.

Örneğin aşağıdaki satır contact form 7 eklentisine ait CSS dosyasını yüklemek içindir. /plugins/ den sonraki klasör eklentiye ait klasördür ve kendine özel bir ismi vardır ayrıca id kısmında eklentiye ait benzersiz bir isim bulabilirsiniz, bu isimleri WordPress eklenti dizininde arayıp eklentiyi bulabilirsiniz

<link rel='stylesheet' id='contact-form-7-css' href='https://webtium.com/wp-content/plugins/contact-form-7/includes/css/styles.css' type='text/css' media='all' />

Tema bulma

WordPress sitenin kullandığı tema hangisi olduğunu bulmak için kaynak kodu içerisinde /wp-content/themes/ kelimesini aratın. Bulduğunuz satırlarda /wp-content/themes/ den sonraki klasör ismi temaya ait isimdir.

Örneğin Webtium Neve isimli temayı kullanmaktadır. Bu temaya ait bir css ve bir js dosyası mevcuttur.

<script type='text/javascript' src='https://webtium.com/wp-content/themes/voice/js/min.js?ver=2.5'></script>
<link rel='stylesheet' id='neve-style-css'  href='https://webtium.com/wp-content/themes/neve/style.min.css?ver=2.10.2' type='text/css' media='all' />

Not: Cache eklentisi kullanan sitelerde dosyalar sıkıştırılmış tek dosya içinde olabilir. Bu durumda kaynak kodu ile öğrenmek bazen sıkıntılı olabilir. Bu gibi durumlarda online araçları denemeyi düşünün.

WordPress tema bulma konusunda kaynak koduna bakmak biraz zahmetli olabilir bu durumda online araçları denemek işinizi kolaylaştıracaktır.

Önce hızlıca bu araçlar ile tarama yaptıktan sonra kaynak koduna bakarak ulaşamadığınız eklenti yada tema ismini öğrenmeyi deneyebilirsiniz.

Merak ettiğiniz bir siteye ait WordPress tema bulma, WordPress eklenti bulma konusunda sorun yaşarsanız ve yardım isterseniz yorum kısmına ekleyebilirsiniz.