Web sitelerinde görsel kullanımı metin içeriğiniz kadar önemlidir. Web siteniz, sayfanız, blog veya makalenizin gerçek bir değeri olduğunu göstermek ve okuyucuların ilgisini çekmenin en hızlı yolu kaliteli, özgün ve ilgi çekici görseller kullanmaktır.
Bu makalede web sitenize görsel temin etmek için kullanabileceğiniz ücretsiz resim kaynaklarını ayrıca kaliteli, özgün ve ilgi çekici görseller kullanmanın faydalarını anlatmaya çalıştık.
Web sitelerinde görsel kullanımı
Değerli bilgileri okuyucularınızla paylaşmak isterseniz, iyi yapılandırılmış sayfalar oluşturmak ve kaliteli makale yazmak çok önemlidir. Yazmaya başlamadan konu hakkındaki araştırmanızı yapar ve anahtar bilgilerin tümünü çıkarırsınız. Bu bilgileri okuyucu kitlenize uygun bir düzende makale içeriğinde kulanırsınız ve yazınız yayınlanmaya hazır hale gelir.
Bu aşamadan sonra tek sorun aynı konuda yüzlerce makale olmasıdır.
Web sitesi ziyaretçileri çoğu zaman size sayfa yada makalenize tüm dikkatini toplayarak saatlerini vermezler. Yazınızın gerçek bir değeri olduğunu göstermek ve okuyucunun ilgisini çekmek için en iyi yol, yazıda kaliteli, özgün, makale ile alakalı ve ilgi çekici görüntüler kullanmaktır.
Web sitelerinde görseller başlıca makale öne çıkan görseli ve sayfa içi olarak kullanılır. Öne çıkan görseller WordPress, Joomla gibi bir çok CMS de kategori, etiket gibi makale listesi yani arşiv sayfalarında da kullanılır.
Makale öne çıkan görselleri bu açıdan bir kata daha önemlidir diyebiliriz. Arşiv sayfalarında öne çıkan olarak belirlediğiniz görseller küçültülmüş boyutlarda gösterilir. Kullandığınız tema ile belirlenen bu boyutlar
Makale ve sayfalarda neden resim kullanmalı ?
Beyine iletilen bilgilerin % 90′ ı görseldir ve görseller beyinde metinten 60.000 kat daha hızlı işlenir.
Bu, ziyaretçilerin sayfa yada makalenize baktığında, göreceği ilk şey (ve potansiyel olarak tek şey) resimlerdir anlamına gelir. Makalenize resimler eklediğinizden emin olun.
WordPress ve Joomla! temalarının çoğu yazılar için öne çıkan görsel desteği sunar, bu görseller genellikle yazının en üst kısmıda görüntülenir ve okuyucu tarafından ilk görünen kısımdır. Ayrıca okuyucuyu yazı içine çeken yada okumama kararı aldıran en büyük etkenlerdendir.
Öne çıkan görsel (featured image) sonrasında aşırıya kaçmadan yazı içinde konu ile alakalı başka resimler eklemek konunun pekişmesine yardımcı olur. Makale yazma tarzınıza ve sitenizin genel düzenine uygun olarak yazı içine eklediğiniz resim dosyaları ayrıca daha keyifli bir okuma sağlar. Haber sitelerinin son zamanda uyguladığı galeri tarzı yazılar bu uygulamaya örnek verilebilir.
Bir yazı içinde kaç tane resim olmalı ? sorusuna net bir cevap yok ancak mümkün olduğunca az ve optimize edilmiş resim kullanmak daha faydalıdır. Fazla resim kullanmak sayfaların yüklenme süresini uzatır ve okuyucuyu yormaya başlar.
Son olarak kullanılacak resimlerin özgün olması gerekir. Bu hem telif hakkı ihlalini ortadan kaldırır hem özgün resim konusunda sizi uğraştır. 🙂 Bu uğraşı sonucunda sitenize has makale resimleri hazırlamaya teşvik eder.
Resim temini yolları
- Kendiniz hazırlayabilirsiniz,
- Satın alabilirsiniz,
- Ücretsiz kaynaklardan indirebilirsiniz.
Resimleri hazırlayabileceğiniz gibi satın da alabilirsiniz yada ücretsiz resim depolarınından indirebilirsiniz. Hangi yolla temin edeseniz edin sonrasında resimleri yeniden düzenleyerek bir şekilde özgün hale getirmeye çalışın.
Görselleri özgün hale getirmek için web siteniz için bir resim şablonu hazırlayabilirsiniz. Örneğin Adobe Photoshop da bir şablon hazırlayın. Bu size en basit olarak görsel boyutlarını standart hale getirme imkanı verir. Ayrıca sosyal medya paylaşımları ve görsellerin temanıza uyumu konusunda yardımcı olacaktır. Resimlerine damga (örneğin site ismi) uygulayabilirsiniz yada resim filtreleri kullanılmış bir arka planda kullanabilirsiniz.
Web sitenize görsel temin etmek için ücretsiz resim kaynakları
Son derece yetenekli bir fotoğrafçı ve yazar olmadıkça ve her ikisini de kapsamlı bir şekilde yapacak zamanınız yoksa, ücretsiz olarak kaliteli görüntü bulma konusunda sorun yaşayabilirsiniz. Kaliteli görüntülerin sabit bir şekilde tedarik edilmesi gerekiyorsa ve onlara para ödeme sıkıntınız yoksa, Shutterstock, Envato Market girişimi olan GraphicRiver mükemmel sitelerdir. Bununla birlikte, çoğumuz için bu hala pahalı bir seçenektir.
İçerik pazarlamacıları ve blog yazarları, kaliteli görüntüler bulmak için internette çok fazla zaman harcar. Bu bazen bir makale yazmaktan daha fazla zaman alabilir. Ücretsiz resim temini için seçeneklere bakalım;
Google Görsel Arama
Web sitelerinde görsel kullanımı için ilk akla gelen seçenek Google görsel arama olabilir. Arama Araçları’na giderek belirli resimleri filtreleyebilir ve bulabilirsiniz. Ancak Google görsel arama resimlerini kullanmak artık bir seçenek değil; görüntüler düşük kaliteye sahip ve blogunuza ayıracağınız saatleri harcamanıza neden olabilir. Ayrıca bu resimler bir site için indekslenmiş durumda ve telif hakkı kısıtlaması olmayan resim seçeneği fazla değil.
Yine de yazınızın konusuna benzer yazılarda bulunan resimleri görmek fikir verebilir. Bu size rakiplerinize göre daha iyisini yapmak için imkan sağlar.
Pixabay
Ücretsiz bir fotoğraf deposu olan Pixabay üzerinden harika resimler bulabilirsiniz.
1.080.000 den fazla yüksek kaliteli fotoğraf, illustrasyon, ve vektör grafik. Ticari kullanım için ücretsiz. Atıfta bulunulmasına gerek yoktur.
Sloganı ile yayın yapan Pixabay kaliteli ve ücretsiz fotoğraflar vektör imajlar içerir. Artık ücretsiz videolarda bulabilirsiniz. Bir imaj için farklı boyutta seçenekler sunar. En güzel özelliği resimlerin anahtar kelimeler ile etiketlenmiş olmasıdır. Aradığınız resmi bu anahtar kelimeler altında listelenenlerden seçebilirsiniz.
Freepik
PSD dosyları dahil ücretsiz resimler edinin. Pixabay dışında kaliteli ve ücretsiz fotoğraflar bulabileceğiniz diğer bir sitede Freepik dir. Freepik farklı olarak PSD ve diğer Adobe formatlarınıda yayınlamaktadır. İndirdiğiniz proje dosyalarını düzenleyerek istediğiniz resimleri türetebilirsiniz.
Bir milyondan fazla serbest vektör, PSD, fotoğraf ve ücretsiz simgeler. Projeleriniz için ihtiyacınız olan özel freebies ve tüm grafik kaynakları.
Flaticon
Ücretsiz vektör simgeler. Sayfalarınızda yada yazı içeriğinizde kullanmak için ikonlar arıyorsanız Flaticon tam bu iş için yapılmış. Ayrıca ikonları yeni resimler üretmek için kullanabilirsiniz. Sayfa yapıcı eklentiler genelde Font Awesome kullanarak performans artışı sağlamaya çalışır.
482500+ SVG, PSD, PNG, EPS formatında veya ICON FONT olarak ücretsiz vektör simgeleri. Ücretsiz vektör simgelerinin en büyük veritabanında binlerce ücretsiz simge!
Farklı görünüşler elde etmek isterseniz Flaticon üzerinden edineceğiniz ikonları kullanabilirsiniz. Örneğin WordPress Site Origin sayfa yapıcı eklentisi ile sayfalar oluşturuyorsanız features bileşeni ile sayfalarınızda güzel görünümler elde edebilirsiniz.
Bu bileşen Font Awesome desteği yanında Image Icon desteğide sunar. Burada kullanacağınız ikonları Flaticon üzerinden edinebilirsiniz. WordPress kullananlar WordPress Image Inject eklentisi ile yazılarınıza Flick ve Pixabay üzerinden ücretsiz görseller temin edebilirler.
Web sitelerinde görsel kullanımı, özellikle ilginç ve özgün görseller kullanmak okuyucunun ilgisini çeker, görsellerin alt özelliğinde verdiğiniz açıklamalar ise arama motorlarının ilgisini çeker. SEO uyumlu ilgi çekici görseller kullanmanın faydasını web sitenize, blog veya makalenize organik ziyaretçi kazanarak görürsünüz.